UNICEF helpt slachtoffers tyfoon Filipijnen

11 november 2013

Op de door de tyfoon getroffen Filipijnen zijn medewerkers van UNICEF met hulpgoederen onderweg naar slachtoffers.  Het gaat allereerst om waterzuiveringstabletten, noodvoeding en hygiënepakketten, om de meest urgente noden na de tropische storm te lenigen. Door de tyfoon is geen gezuiverd drinkwater meer beschikbaar en is er tekort aan voedsel. Ook brengt UNICEF medische goederen en zeildoek om tijdelijk onderdak mee te fabriceren.

3q9r0279

De hulp van UNICEF is vooral gericht op kinderen, omdat die na zo’n natuurramp het meest kwetsbaar zijn. UNICEF wil voorkomen dat de tropische storm nog meer slachtoffers vraagt. Zeker 4 miljoen kinderen zijn getroffen. "Met ongeveer 36 provincies die geraakt zijn door de tyfoon weten we dat een significant aantal kinderen ernstig getroffen moet zijn", zei Tomoo Hozumi van UNICEF Philippijnen. Ook is UNICEF begonnen met specifieke bescherming voor kinderen die in de chaos van de storm hun ouders zijn kwijtgeraakt.

Meer hulpgoederen en meer medewerkers van UNICEF zijn onderweg naar de Filipijnen. Het blijkt moeilijk om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken, vanwege de grote schade aan wegen en communicatiemiddelen. Daarnaast is UNICEF samen met de VN en de regering van de Filipijnen bezig met onderzoek naar de volledige schade op het eilandenrijk.

UNICEF Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), die per direct giro 555 hebben opengesteld voor noodhulp aan de slachtoffers van de tyfoon. De toegebrachte schade is enorm en het aantal dodelijke slachtoffers wordt geschat op tienduizend. Steeds meer hulpteams trekken het rampgebied in om de noden te onderzoeken en hulp te verlenen. De SHO vraagt het Nederlandse publiek om financiële steun. Voor zowel noodhulp als wederopbouw is veel geld nodig.

 

 

3q9r0305