Eindrapportage ‘Samen in actie voor Beiroet’

9 november 2022

Onder de noemer ‘Samen in actie voor Beiroet’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie voor de slachtoffers van de Beiroet-explosie. Met het opgehaalde bedrag van 15,3 miljoen euro boden de organisaties o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg en psychosociale hulp. Ook werd er gezorgd dat kinderen zo snel mogelijk weer naar school konden. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk hier de eindrapportage

vrouw met voedsel in Beiroet

Het is 4 augustus 2020. In de haven van Beiroet klinkt een enorme explosie. De knal is in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. De oorzaak? 2.750 ton aan explosief ammoniumnitraat, dat al zes jaar lang ligt opgeslagen in de haven. De haven van Beiroet, de toegangspoort voor driekwart van Libanons import en bijna de helft van de export, is volledig vernietigd. Maar niet alleen de haven is getroffen. In een straal van acht kilometer is er schade. Overal ligt puin. Woningen, kantoren én ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Dat laatste betekent: minder medische zorg voor de slachtoffers en andere zieken. Beiroet schreeuwt om hulp.  

15,3 miljoen euro voor Beiroet 

Op 7 augustus 2020 slaan de hulporganisaties achter Giro555 de handen ineen. Met de inzamelingsactie ‘Samen in actie voor Beiroet’ roepen zij heel Nederland op in actie te komen voor Beiroet. Hoogtepunt van de actie? De Nationale Actiedag op 14 augustus, ondersteund door NPO, RTL, Talpa Network en Facebook. Het opgehaalde bedrag? 15,3 miljoen euro. Met het opgehaalde bedrag is directe hulp geboden aan meer dan 98.000 mensen.

Hulp aan kinderen

Met dat geld boden de samenwerkende hulporganisaties de afgelopen twee jaar o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak en medische zorg aan de mensen in Beiroet. Er werd extra gedacht aan wat voor kinderen belangrijk is. Zo kregen kinderen speciale aandacht bij psychosociale hulp, om de ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Ook werd er hard gewerkt om kinderen zo snel mogelijk weer op school te krijgen. En werden er voor kinderen spelactiviteiten georganiseerd om hen tussen de verschrikkingen door, afleiding en plezier te bieden.

De hulporganisaties hielpen daarnaast met de reparatie van huizen. En steunden midden- en kleinbedrijven met financiële middelen en training om opnieuw te beginnen. Hulpverleners kregen te maken met coronalockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.