Hulp Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ bereikte meer dan 8 miljoen mensen

12 oktober 2022

Met de donaties uit de nationale Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ in 2021 zijn in totaal meer dan 8 miljoen mensen geholpen in meer dan 20 landen. Het belangrijkste doel was om vaccineren mogelijk te maken voor iedereen en om medische noodhulp te bieden aan zwaar getroffen landen. De actie haalde ruim 9,4 miljoen euro op. In het eindrapport staat hoe op verschillende manieren hulp is geboden met het opgehaalde geld.

vrouwen geholpen door coronahulp

Giro555 Coronahulp

Giro555 Coronahulp

Bijvoorbeeld in India, Nigeria, Nepal, Bangladesh en Syrië. Daar ondersteunden de hulporganisaties achter Giro555 de gezondheidszorg met medische apparatuur en medicijnen. Ook hielpen ze met de distributie, registratie en opslag van vaccins en gaven ze training en voorlichting over het belang van vaccineren.

In totaal zijn met de hulp meer dan 8 miljoen mensen direct bereikt. Het aantal mensen dat indirect met de hulp van Giro555 is bereikt ligt nog veel hoger. Dit komt doordat bepaalde materialen zoals bedden en gezondheidsapparatuur langer gebruikt worden. Ook zijn meer dan 100 miljoen mensen bereikt met voorlichting over coronavaccinaties. 

Groot bereik

Met de opbrengst van de actie gaven de hulporganisaties en hun lokale partners meer dan 3,7 miljoen coronavaccinaties. 3.589 mensen werden getraind in het veilig geven van de vaccinaties. Daarnaast zetten de hulporganisaties 5.651 vaccinatiecentra op en leverden zij onder andere 988 (mobiele) koelboxen en koelkasten, 200 handwasfaciliteiten en 5 miljoen naalden voor vaccinatie. Ruim 370.000 mensen ontvingen medische hulp bij een coronabesmetting.

Suzanne Laszlo, actievoorzitter van ‘Samen tegen corona’ zegt: “Het is bijzonder dat het de samenwerkende hulporganisaties is gelukt om in deze moeilijke omstandigheden, ondanks wereldwijde lockdowns en coronamaatregelen, miljoenen mensen te bereiken. Soms letterlijk te voet, met een koelbox op de rug, is gewerkt aan het beschermen van zo veel mogelijk mensen tegen deze enorme pandemie.” 

Nepal en Suriname

UNICEF heeft in Nepal en Suriname hulp geboden tijdens de coronacrisis. In Nepal heeft UNICEF o.a. 5 miljoen injectienaalden en 200 zuurstofapparaten kunnen leveren en gaven we 8.000 mensen in afgelegen gebieden en kwetsbare mensen voorlichting over coronavaccinaties. Mede dankzij deze ondernomen acties heeft de regering van Nepal halverwege 2022 driekwart van de bevolking kunnen vaccineren tegen corona.

Ook in Suriname zijn de resultaten positief. Zo heeft UNICEF in afgelegen dorpen 3 klinieken voorzien van een gecombineerde koel- en vrieskast voor opslag van vaccinaties en leverden we 52 zuurstofapparaten. Met vaccinatiediensten in 12 klinieken in het binnenland, zijn 1468 personen gevaccineerd tussen oktober 2021 en mei 2022. Lees meer over de resultaten die UNICEF heeft bereikt in Nepal en Suriname.

Over Giro555

Tijdens Nationale Acties werken 11 hulporganisaties samen om geld in te zamelen voor een humanitaire ramp. De samenwerkende hulporganisaties (SHO), beter bekend als Giro555, zijn vernoemd naar het gironummer wat de hulporganisaties gezamenlijk openen. Giro555 heeft als doel om zoveel mogelijk steun en geld te verzamelen. Hiermee wordt hulp geboden aan slachtoffers van een humanitaire ramp. Iedere organisatie gebruikt haar deel van de opbrengst voor hulp in het rampgebied. Giro555 bestaat uit CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.