Eerste lading humanitaire hulp van UNICEF aangekomen in Oekraïne

7 maart 2022

Terwijl het conflict in Oekraïne blijft escaleren is op 5 maart de eerste lading humanitaire hulp uit het UNICEF-warenhuis in Kopenhagen aangekomen in Lviv, in het westen van Oekraïne. De lading is onderdeel van een konvooi van zes vrachtwagens vol hulpmiddelen, een totaalgewicht van ongeveer 62 ton, dat onderweg is naar verschillende delen van het land. 

UNICEF medewerkers checken aangekomen dozen.

Murat Sahin (links) vertegenwoordiger van UNICEF in Oekraïne checkt de hulpmiddelen die aankomen in Lviv. 

Murat Sahin (links) vertegenwoordiger van UNICEF in Oekraïne checkt de hulpmiddelen die aankomen in Lviv. 

De hulpmiddelen bestaan onder andere uit beschermde kleding, zodat zorgverleners zichzelf kunnen beschermen tegen corona terwijl ze kinderen en hun families helpen. Ook medische hulpmiddelen die ontzettend hard nodig zijn, zoals medicijnen, EHBO-kits, verloskundige hulpmiddelen en chirurgische apparatuur zijn aangekomen. 

‘De situatie van kinderen en families in Oekraïne wordt steeds wanhopiger’, zegt Murat Sahin, vertegenwoordiger van UNICEF in Oekraïne. ‘Deze hulpmiddelen zullen veel hoognodige steun bieden aan vrouwen, kinderen en zorgverleners’.  

Sinds de escalatie van het conflict schuilen families in schuilkelders of metrostations onder de grond, met weinig of geen toegang tot basisvoorzieningen. Ziekenhuizen en verloskundige afdelingen hebben hun patiënten naar kelders verhuisd. In het hele land hebben honderdduizenden mensen geen toegang meer tot schoon drinkwater door schade aan waterinfrastructuur. Belangrijke medische voorraden raken op, en het land heeft pogingen om een polio-uitbraak te stoppen moeten pauzeren.  

Meisje speelt in tent bij grensovergang

Mira (4) speelt in een tent bij de Isaccea vluchtelingenopvang bij een grensovergang in Roemenië. Haar moeder rust naast haar even uit, zodat ze daarna weer verder kunnen. 

Mira (4) speelt in een tent bij de Isaccea vluchtelingenopvang bij een grensovergang in Roemenië. Haar moeder rust naast haar even uit, zodat ze daarna weer verder kunnen. 

Naast de hulpmiddelen uit Kopenhagen is er ook een lading onderweg via Polen vanuit het UNICEF landenkantoor warenhuis in Mersin, Turkije, met onder andere 17.000 dekens en warme winterkleding voor kinderen.

‘UNICEF werkt 24 uur per dag om de hulp op te schalen zodra er weer veilige toegang mogelijk is in de hardst getroffen gebieden’, zegt Sahin.  

Ook de hulp voor kinderen en families die het land ontvluchten naar buurlanden wordt opgeschaald met bijvoorbeeld Blue Dot locaties, een soort noodhulpposten om kinderen en moeders te helpen langs de vluchtroutes.

UNICEF blijft bij haar oproep voor een staakt het vuren zodat kinderen en hun families bereikt kunnen worden met hoognodige humanitaire hulp, en zodat ze naar buiten kunnen om eten en water in te slaan, medische zorg kunnen zoeken of naar een veiliger gebied kunnen vertrekken.  

Samen in actie voor Oekraïne

Help kinderen en hun families met medische zorg, schoon water en bescherming.

GEEF NU