Afghanistan: honderd dagen later is alles onzeker

23 november 2021

Ongeveer honderd dagen geleden namen de Taliban de macht over in Afghanistan. Sindsdien zijn miljoenen kinderen in een complexe humanitaire crisis beland. Hulporganisaties over de hele wereld slaan alarm; volgens de directeur van het World Food Programme zou de situatie uit kunnen lopen tot de grootste humanitaire ramp ooit.  

‘We moeten nu actie ondernemen, voor het te laat is.’  

Jongen in kamp Afghanistan

Nog voordat het winterweer toeslaat moeten kinderen in afgelegen gebieden bereikt worden met voeding, warme dekens en hygiënekits. 

Nog voordat het winterweer toeslaat moeten kinderen in afgelegen gebieden bereikt worden met voeding, warme dekens en hygiënekits. 

Sinds de overname van de Taliban zit Afghanistan in een ingewikkelde, kwetsbare en voortdurend veranderende situatie. De economie ligt op zijn gat, het gezondheidssysteem ligt bijna plat. Er is een enorm tekort aan voedsel- en basisvoorzieningen, waardoor sommige ouders een wanhoopspoging doen om het hoofd boven water te houden. Kindhuwelijken – ook voor de machtsovername een probleem – lijken toe te nemen. UNICEF kreeg meldingen binnen dat families hun dochters aanbieden voor een toekomstig huwelijk, in ruil voor een huwelijksgift of geld. Het jongste meisje was nog geen 20 dagen oud.  

Meisje behandeld voor ondervoeding Afghanistan

Fatima van 2 wordt gescreend op ondervoeding. Ruim de helft van de kinderen onder de vijf jaar in Afghanistan loopt risico op ondervoeding. 

Fatima van 2 wordt gescreend op ondervoeding. Ruim de helft van de kinderen onder de vijf jaar in Afghanistan loopt risico op ondervoeding. 

Droogte, conflict, corona

Dat de wanhoop groot is, is duidelijk. Ruim 14 miljoen mensen in het land lijden honger, en weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan gaat komen. Volgens de laatste schattingen loopt de helft van de kinderen onder de vijf jaar risico op ondervoeding. Minstens één miljoen kinderen zouden zelfs kunnen overlijden aan acute ondervoeding als er niks veranderd in hun situatie.  Door jaren van droogte, conflict, corona en economische achteruitgang is internationale hulp nu ontzettend hard nodig. Het is daardoor extra schrijnend dat veel internationale donoren hun fondsen hebben bevroren nu de Taliban aan de macht zijn. 

Kwetsbare kinderen in afgelegen gebieden 

Rond de vier miljoen Afghanen wonen in gebieden die lastig te bereiken zijn, helemaal als het winterweer straks toeslaat. Nog voordat dat gebeurt moeten deze mensen bereikt worden met voeding, warme dekens, hygiënekits; alles om gezond te blijven en het hoofd boven water te houden. De afgelopen honderd dagen hebben de nabije toekomst van het land drastisch veranderd. De komende honderd dagen zullen het lot van miljoenen kwetsbare Afghaanse kinderen en vrouwen gaan beslissen. Zonder de juiste hulp is hun toekomst niet zeker.