Eerste tonnen hulpgoederen komen aan op Haïti

23 augustus 2021

De eerste UNICEF-zending hulpgoederen (9,7 ton) is zaterdag aangekomen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-Au-Prince. De komende dagen komt nog eens 30 ton aan levensreddende middelen aan voor de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving en de tropische storm.

Eerste zending hulpgoederen aangekomen in haïti

Levensreddende hulp

De hulpgoederen komen, samen met de voorraad die UNICEF al in het land had liggen, de komende drie maanden bij 23.350 kinderen en gezinnen terecht. Deze eerste leveringen bestaan uit medicijnen, chirurgische apparatuur, voedingssupplementen en meer dan een half miljoen mondkapjes. De zending bevat ook 15 tenten om medische hulp in te verlenen, waterzuiveringstabletten, watertanks en hygiënepakketten.

Van cruciaal belang

“De humanitaire behoeften van kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de aardbeving en tropische storm zijn de afgelopen dagen blijven groeien. Ziekenhuizen zijn overvol en de medische hulp die we deze week hebben gegeven, is niet voldoende. Kinderen en gezinnen die hun huis zijn kwijtgeraakt, moeten buiten in de regen slapen”, zegt Bruno Maes, Hoofd van UNICEF op Haïti. “Deze zending hulpmiddelen zal van cruciaal belang zijn om levens te redden, en er is meer hulp onderweg. De afgelopen dagen is de hevige aardbeving gevolgd door meerdere naschokken. In het zuiden zijn sommige wegen nog steeds geblokkeerd door aardverschuivingen en overstromingen en enkele van de zwaarst getroffen dorpen blijven afgesloten. Onze teams op de grond doen hun best om weer toegang te krijgen en de afgelegen gemeenschappen te bereiken met levensreddende voorraden”, voegde Maes eraan toe.

Een motorrijder rijdt langs een basisschool in het zuiden van Haïti die werd beschadigd tijdens de aardbeving

Een motorrijder rijdt langs een basisschool in het zuiden van Haïti die werd beschadigd tijdens de aardbeving

Een motorrijder rijdt langs een basisschool in het zuiden van Haïti die werd beschadigd tijdens de aardbeving

Omvang van de ramp

De verwoestende aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter die de zuidwestelijke regio van Haïti trof, heeft ervoor gezorgd dat duizenden mensen voedsel, water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en onderdak nodig hebben. Meer dan 2.000 mensen zijn omgekomen en meer dan 12.000 raakten gewond. UNICEF schat dat 1,2 miljoen mensen, waaronder 540.000 kinderen, getroffen zijn. Ook de schade aan de infrastructuur is aanzienlijk: 130.000 huizen, 94 scholen en 1.800 waterleidingsystemen werden geheel of gedeeltelijk vernield.

Tot nu toe heeft UNICEF de volgende benodigdheden geleverd aan kinderen en gezinnen in nood:

  • Veilig, schoon water voor 3.000 gezinnen in Les Cayes
  • 2.300 hygiënepakketten en 15 watertanks
  • Non-food artikelen zoals dekzeilen en essentiële hygiënepakketten (zeep, maandverband, water, emmers, toiletpapier, tandpasta, tandenborstels, gezichtsmaskers, etc.) aan 1.200 gezinnen in Les Cayes, in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis
  • Essentiële medische benodigdheden (orthopedische artikelen, radiografie en laboratoriumapparatuur), tenten, matrassen, dekens, een ambulance en de inzet van vrijwillig medisch personeel
  • 18 tenten, 50 zuurstofflessen, een elektrische generator en brandstof voor de werking van een zuurstofgenerator