UNICEF blijft in Afghanistan om vrouwen en kinderen te ondersteunen

16 augustus 2021

De afgelopen weken is de situatie in Afghanistan voor veel kinderen nog wanhopiger geworden. Al voor de recente machtsovername door de Taliban was Afghanistan het meest onveilige land om in op te groeien. UNICEF-medewerkers laten de kinderen in Afghanistan ook nu niet aan hun lot over, maar doen er alles aan om in de huidige moeilijke omstandigheden hulp te bieden.

Kinderen in afghanistan

UNICEF blijft in alle regio's van Afghanistan

"We zijn al 65 jaar in Afghanistan en ook nu blijven we in elke regio van het land aanwezig. We hebben goede banden met lokale gemeenschappen en over de jaren veel vertrouwen opgebouwd. Daardoor kunnen we vanuit elf kantoren in het hele land en samen met onze partners de kinderen helpen die ons het hardst nodig hebben. Onze steun aan de vrouwen en kinderen van Afghanistan is nu harder nodig dan ooit", aldus Suzanne Laszlo directeur UNICEF Nederland.

Vooruitlopend op deze crisis heeft UNICEF in het hele land voorraden ingeslagen. Met de opbrengst uit de fondsenwervende actie wil UNICEF hygiënekits verdelen, water vervoeren, ondervoede kinderen behandelen met kant-en-klaar therapeutisch voedsel en baby's en jonge kinderen vaccineren. Deze week heeft UNICEF in verschillende nieuwe kampen voor ontheemden in Kabul kindvriendelijke ruimtes, voedingscentra en vaccinatiecentra opgezet.

Help de kinderen in Afghanistan

Kinderen betalen een enorme prijs voor het geweld in Afghanistan

Doneer nu

Kinderen betalen hoge prijs

Naast een toenemend gebrek aan schoon water, medische zorg, voeding en onderwijs spelen er veel meer problemen. De bevolking zal nu al het mogelijke doen om te overleven en belangen van kinderen raken nog meer ondergeschikt. Kinderen zullen vaker worden uitgehuwelijkt, zodat gezinnen een mond minder hebben om te voeden. Meer kinderen zullen gaan werken of worden gerekruteerd als kindsoldaat. Ook migreren kinderen om aan de armoede en het geweld te ontkomen en komen daardoor in onveilige situaties.

De tweejarige Rabiullah wordt onderzocht door een dokter in een vluchtelingenkamp

De tweejarige Rabiullah wordt onderzocht door een dokter in een vluchtelingenkamp

De tweejarige Rabiullah wordt onderzocht door een dokter in een vluchtelingenkamp

Drievoudige crisis

Afghanistan wordt geconfronteerd met een drievoudige crisis. Behalve onder het escalerende geweld, lijden de kinderen onder de coronacrisis, waardoor de scholen zijn gesloten en er heerst droogte in Afghanistan.

  • Meer dan 552 kinderen zijn gedood en meer dan 1.400 gewond sinds begin 2021
  • De helft van de bevolking, meer dan 18 miljoen mensen waaronder bijna 10 miljoen kinderen, heeft humanitaire hulp nodig. Meer dan 12 miljoen mensen verkeren in een noodsituatie van voedselonzekerheid.
  • Sinds begin dit jaar zijn meer dan 390.000 mensen (waarvan de helft kind) ontheemd geraakt op zoek naar veiligheid. Bijna 4 miljoen kinderen gaan niet naar school.

Vanwege de grote risico’s is het op dit moment niet in het belang van de Afghaanse kinderen en gezinnen kunnen om te worden teruggestuurd naar Afghanistan. UNICEF Nederland is opgelucht dat Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid (Broekers-Knol) voor zes maanden een besluit- en vertrekmoratorium ingesteld heeft.