1 jaar na explosie Beiroet: hulp voor 80.000 mensen met dank aan Giro555

2 augustus 2021

Het is deze week één jaar geleden dat Beiroet deels werd verwoest door een grote explosie in de haven. Om de overlevenden te voorzien van noodhulp en hen bij de wederopbouw van hun stad te helpen, startten de 11 hulporganisaties achter Giro555 vorige zomer de Nationale Actie voor Beiroet. Sinds de explosie is de situatie voor veel Libanezen alleen maar slechter geworden.

Beirut

Giro555 haalde in totaal 15,3 miljoen euro op, met dat geld zijn 80.000 kinderen en volwassenen in Beirut geholpen. Zo werden onder andere voedselpakketten en warme maaltijden uitgedeeld aan 3.400 families en werden 600 huizen hersteld. Ook kregen 20.000 kinderen en volwassen mentale hulp en ontvingen 33.000 mensen financiële hulp, zodat ze hun leven weer op de rails konden krijgen.

Al maanden geen werk

Voormalig NOS-correspondent Marcel van der Steen was tijdens de Nationale Actie afgelopen zomer voor Giro555 in Beiroet, en is daar nu opnieuw. Hij ziet dat de stad aan de buitenkant snel opknapt, maar dat de ellende daaronder alleen maar verder toeneemt.

Marcel ging langs bij de 53-jarige Khaled Hassan Al Hassan, die met zijn vrouw en kinderen in de getroffen wijk Bourj Hammoud woont, niet ver van de haven. Khaled is blij met de hulp die hij kreeg. Hij heeft weer glas in de ramen van zijn huis. Maar sinds de explosie is zijn situatie alleen maar slechter geworden.

Door de combinatie van een politieke en economische crisis en corona heeft hij al maanden geen werk en kan hij de huur niet meer betalen. “Hoe moet ik verder? Hoe kan ik nog voor mijn familie zorgen? Ik ben blij met de hulp, ik kan soms wat geld lenen, maar ik wil zelf weer werken en geld verdienen.”

Hulp blijft hard nodig

Garance Reus, actievoorzitter, is trots op het resultaat: ‘Zeker als je bedenkt dat onze lokale hulpverleners te maken kregen met lockdowns en een kelderende munt door een zware economische crisis. Zij hebben alles op alles gezet om met succes de meest getroffen mensen toch te bereiken. Maar in deze onzekere tijden blijft onze inzet voor de Libanese bevolking hard nodig.” 

Alle hulporganisaties achter Giro555 gaan door met hun reguliere werk voor de bevolking van Libanon en doen zij wat ze kunnen om hen te ondersteunen.