Aantal ondervoede kinderen in Madagaskar neemt toe door aanhoudende droogte

27 juli 2021

Het zuiden van Madagaskar wordt al een tijd door droogte geteisterd. UNICEF schat in dat meer dan een half miljoen kinderen onder de vijf jaar ondervoed zijn, waarvan 110.000 in ernstige toestand. Deze kinderen lopen een achterstand op in hun groei en ontwikkeling die niet meer ingehaald kan worden.

De 11-jarige Mahatsatoke (rechts in beeld) krijgt 'plumpy nut' voeding zodat hij snel aansterkt

De 11-jarige Mahatsatoke (rechts in beeld) krijgt 'plumpy nut' voeding zodat hij snel aansterkt

De 11-jarige Mahatsatoke (rechts in beeld) krijgt 'plumpy nut' voeding zodat hij snel aansterkt

Het aantal acuut ondervoede kinderen zal waarschijnlijk verviervoudigen sinds de vorige beoordeling in oktober 2020. Dit waarschuwt UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP).

Hartverscheurend

‘Wat er momenteel gebeurt in het zuiden van Madagaskar is hartverscheurend. We kunnen deze kinderen, van wie het leven op het spel staat, niet de rug toekeren', zegt Moumini Ouedraogo, een vertegenwoordiger van WFP in Madagaskar. ‘We moeten onze inspanningen verdubbelen om deze toenemende ramp van honger tegen te gaan, maar daar hebben we alle hulp bij nodig.’

Droogte

Vier opeenvolgende jaren van droogte hebben oogsten weggevaagd, waardoor er niet meer genoeg voedsel is voor de inwoners van Madagaskar. Met een mager seizoen voor de deur, zal de ramp naar verwachting nog veel groter worden.

Meer dan 1 miljoen mensen weten niet of ze voldoende voedsel zullen hebben en het aantal mensen dat in ‘kritische’ omstandigheden leeft dreigt te verdubbelen. De crisis is alsmaar verergerd door slechte gezondheids- en sanitaire voorzieningen en een gebrek aan schoon water.

De tweeling Elysa en Elysette wonen samen met hun acht familieleden in deze kamer

De tweeling Elysa en Elysette wonen samen met hun acht familieleden in deze kamer

De tweeling Elysa en Elysette wonen samen met hun acht familieleden in deze kamer

Snel handelen

‘Er moet dringend geïnvesteerd worden in het voorkomen en behandelen van ondervoeding bij kinderen om te voorkomen dat de situatie nog kritieker wordt’, zegt Michel Saint-Lot, UNICEF medewerker in Madagaskar. 'Door gezinnen toegang te geven tot schoon water en ondervoede kinderen te behandelen met de juiste voeding, kunnen levens worden gered. Maar we moeten snel handelen.’

Stijgende prijzen

De prijzen van bepaalde basisvoedingsmiddelen blijven stijgen. Dit, in combinatie met snelle daling van het aanbod van voedsel zorgt ervoor dat er steeds minder voedselzekerheid is in het land. Bovendien zorgen de aanhoudende coronamaatregelen voor extra uitdagingen.

WFP en UNICEF werken sinds vorig jaar nauw samen met de regering en partners van Madagaskar om de ernstige honger in het zuiden aan te pakken.