Wat is COVAX?

9 april 2021

Het korte antwoord: een internationale samenwerking om zo snel mogelijk uit deze crisis te komen. Maar er zit natuurlijk veel meer achter. Lees je mee?  

COVAX is een samenwerking tussen UNICEF, de WHO, Gavi en CEPI

COVAX is een samenwerking tussen UNICEF, de WHO, Gavi en CEPI

COVAX is een samenwerking tussen UNICEF, de WHO, Gavi en CEPI

STEUN COVAX

COVAX: Covid-19 Vaccine Global Access Facility

Aan het begin van de coronacrisis werd de Acces to Covid-19 Tools Accelerator in het leven geroepen, een wereldwijde samenwerking tussen onder andere overheden, gezondheidsorganisaties, wetenschappers en fabrikanten. De samenwerking was erop gericht om zo snel mogelijk materialen te ontwikkelen om het virus te bestrijden, zoals coronatesten, behandelingen en ook vaccins. Binnen deze samenwerking is COVAX het platform waar vaccin onderzoek, ontwikkeling, productie en prijsonderhandelingen samen komen. COVAX wordt begeleid door Gavi, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. De vaccins die via COVAX beschikbaar zijn worden eerlijk verdeeld tussen de landen die zich hebben aangemeld.  

COVAX als hulp voor armere landen

Nederland heeft samen met andere Europese landen miljoenen vaccins ingekocht, maar er zijn veel landen die daar simpelweg het geld niet voor hebben. Voor deze landen is COVAX de enige manier om toch vaccins te krijgen. En daar speelt UNICEF een belangrijke rol bij. UNICEF heeft 75 jaar ervaring met vaccins tegen kinderziektes en een enorme internationale bevoorradingsketen. Binnen COVAX zorgt UNICEF voor de distributie van de vaccins en alle andere benodigdheden, zoals koelboxen en injectienaalden, in 92 armere landen. In de landen helpt UNICEF bij de voorbereiding van de vaccinatiecampagnes en zorgen we ervoor dat vaccins ook in afgelegen gebieden geleverd worden.

Twee miljard vaccins in 2021

Het doel is om dit jaar minstens twee miljard vaccins wereldwijd te verdelen. De eerste levering vaccins kwam 24 februari aan in Ghana, en inmiddels hebben 61 van de 92 armere landen een eerste levering ontvangen. Positief nieuws, maar we zijn er nog lang niet. De uitdagingen zijn enorm en de situatie verandert dagelijks.

COVAX is er ook voor jou

COVAX is er voor iedereen, want in een wereldwijde crisis laat je niemand achter. Het coronavirus kent geen grenzen, en de aanpak om uit deze crisis te komen moet dan ook grenzeloos zijn. Pas als iedereen die dat wil toegang heeft tot een coronavaccin kunnen we het virus indammen.  

In een wereldwijde crisis laat je niemand achter

Help COVAX om wereldwijd vaccins te bezorgen

GEEF NU