Heropen nú de middelbare scholen

19 februari 2021

Het gebrek aan perspectief voor leerlingen van de middelbare school en het trage tempo waarin heropening van middelbaar onderwijs wordt overwogen, is een enorme belasting op hun mentale gezondheid en sociale ontwikkeling. Daarom roepen zeker vijftig organisaties het kabinet dringend op om de middelbare scholen per direct te heropenen.

Meisje op schoolplein 2020 un0406677

De belangen van jongeren tellen onvoldoende mee

Want de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen. De vijftig partijen maken zich grote zorgen om jongeren in ons land. Sinds de coronacrisis hebben scholieren al maandenlang online onderwijs en gaan fysiek niet naar school. De prijs die zij daarvoor betalen is groot. De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Jongeren zijn sneller verdrietig of boos. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners. 

Kijk naar alternatieven

Het is tijd voor het kabinet om al deze risico’s in acht te nemen en de middelbare scholen direct te heropenen. Want de huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. "Zeker, jongeren zijn veerkrachtig en passen zich aan, maar laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie. Dus kijk naar alternatieven om leerlingen in het voortgezet onderwijs weer naar school te laten gaan. Bijvoorbeeld door klassen in te roosteren op verschillende dagen, of les te geven in leegstaande gebouwen. Geef het onderwijs de ruimte, geld en menskracht om op creatieve wijze hun scholen te kunnen heropenen," aldus Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland.

Het openen van middelbare scholen brengt gezondheidsrisico’s en onrust met zich mee. Maar we weten dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen. De organisaties vinden het belangrijk om zorgen bij docenten weg te nemen en willen dat leraren beter worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s. Het onderwijspersoneel eerder vaccineren zou ook kunnen helpen de onrust weg te nemen. Daarbij willen ze dat tieners worden betrokken bij het coronabeleid. "Onze ervaring is dat jongeren heel goed kunnen aangeven wat zij nodig hebben," aldus Laszlo.

Lees ook ons opiniestuk in het AD van 19-2-2021

De oproep is een initiatief van UNICEF Nederland, KidsRights, Jantje Beton, Augeo en Stichting Kinderpostzegels. Deze andere maatschappelijke organisaties ondersteunen het initiatief:

ACT2gether Nederland

Aflatoun Nederland

AJN jeugdartsen Nederland

Bijbanaan

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

BVjong, de beroepsvereniging van kinder- en jongerenwerkers

ChildFriendlyCities

De Kindercorrespondent

de Nederlandse GGZ

EDventure

ELANCE Academy

Het Vergeten Kind

Home-Start

Humanistisch Verbond

Humanitas

Ingrado

International Child Development Initiatives

IVN Natuureducatie

Janusz Korczak Stichting

JES Rijnland

Jeugdzorg Nederland

Jong & Je Wil Wat

JustLaw

Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Kinderhulp

KinderrechtenNU

Learning for Well-being foundation

Marjon Donkers Coaching & Advies

Meer Muziek in de Klas

MIND

Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)

Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind

Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO)

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Platform Ruimte voor de Jeugd

Prof. Dr. Ton Liefaard Professor of Children's Rights & UNICEF Chair in Children’s Rights

Save the Children

ScholenOpen.nl

Sociaal Werk Nederland

Stichting Alexander

Stichting De Katrol

Stichting Discussiëren Kun Je Leren

Stichting JOZ

Stichting Kind en Ziekenhuis

Stichting STUK

Team Kim

Terre des Hommes

Training Brug naar Werk

Villa Pinedo

WALHALLAb

World Vision