In Homs verbranden kinderen afval om warm te blijven

23 november 2020

Wonen in een kapotgeschoten gebouw, zonder ramen of verwarming of genoeg geld voor warme dekens of kleding. Noura (13) en haar familie, en met hen honderden andere ontheemde families in Syrië, proberen er het beste van te maken. Dagelijks gaan ze eropuit om afval te zoeken om te verbranden. 

Meisje zoekt afval

Oud plastic of hout, Noura en haar broers, zussen en andere kinderen verzamelen alles wat verbrand kan worden. 

Oud plastic of hout, Noura en haar broers, zussen en andere kinderen verzamelen alles wat verbrand kan worden. 

Door de bijna tien jaar durende oorlog in Syrië staan er in het gebied net buiten de stad Homs alleen nog skeletten van gebouwen, fabrieken en huizen verwoest door de oorlog. Geen fijne plek om te  wonen, maar voor honderden ontheemde families is het de enige optie. 

Zo ook Noura en haar familie. Ze zitten in een kale, koude ruimte – hun thuis –  in een gebouw op een industrieterrein. Elke dag gaan Noura, haar broers en zussen en andere kinderen uit de buurt op speurtocht, op zoek naar afval van de oude fabrieken om hen heen dat ze kunnen gebruiken als brandstof.  

‘Soms moeten we meerdere keren per dag naar buiten, de kou in, om afval te zoeken om te verbranden,’ vertelt Noura. 

‘Ik heb een keer per ongeluk zijn wang verbrand met een stuk gesmolten plastic,’ voegt Noura verdrietig toe, terwijl ze het litteken op de wang van haar jongere broertje streelt.  

Afval buiten in Homs

Tussen al het afval zit ook veel vervuild spul. 

Tussen al het afval zit ook veel vervuild spul. 

Gevaarlijke klus 

De zoektocht naar afval zit vol risico’s: de kinderen klimmen over en door gevaarlijke sloperijen, ze worden blootgesteld aan schadelijke stoffen en verontreinigd afval, en kunnen zich verbranden, net als het broertje van Noura. 

‘Soms heeft mijn vader een dag werk bij een meelfabriek, en met die inkomsten konden we een kachel kopen. Maar brandstof voor de kachel kunnen we niet betalen, dus afval verbranden is de enige optie.’  

UNICEF levert warme kleding aan kinderen

UNICEF wil deze winter zo veel mogelijk kinderen beschermen tegen de kou met warme winterkleding. 

UNICEF wil deze winter zo veel mogelijk kinderen beschermen tegen de kou met warme winterkleding. 

Warme winterkleren voor 435.000 kinderen 

De familie kwam hier wonen nadat ze gevlucht waren voor geweld in hun eigen stad. Van de nieuwe buren konden ze matrassen en oude dekens lenen.  

‘We zijn in alle haast gevlucht, hadden bijna niks bij ons. Laat staan warme winterkleren en dekens,’ legt Noura uit.  

Deze winter wil UNICEF Syrië minstens 435.000 kinderen in het land helpen met een pakje warme winterkleding, om ze te beschermen tegen de kou. In de pakjes zitten onder andere een warme jas, wollen muts, sjaal en handschoenen en winterschoenen.  

Help jij ook mee om kinderen als Noura warm te houden, en ervoor te zorgen dat 2021 beter is voor haar en haar familie? Kies een pakje met warme dekens of warme wintekleding.