Het is vandaag Internationale Kinderrechtendag!

20 november 2020

Vandaag is het 31 jaar geleden dat het Kinderrechtenverdrag door de Verenigde Naties werd aangenomen. Daarom is 20 november de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind en dat kunnen wij natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan.

Banner wit

De UNICEF Basisverzekering

Benieuwd waar dat over gaat?

Ieder kind is verzekerd van een aantal basisrechten, zoals gezonde voeding, goed onderwijs en bescherming. Door deze rechten, die allemaal opgenomen zijn in het verdrag, kunnen ze gewoon kind zijn. Dus vandaag is er aandacht voor deze "basisverzekering".

264 scholen doen mee aan de Grootste Kinderrechtenles 

Vandaag doen 264 basisscholen door heel het land mee aan de Grootste Kinderrechtenles. Dat betekent dat 14.910 kinderen leren over kinderrechten. Niemand minder dan UNICEF ambassadeur Klaas van Kruistum geeft vandaag een gastles op basissschool De Korenaer in Oss!  

Dit jaar vieren we de verjaardag van het kinderrechtenverdrag met een bijzondere challenge waarmee leerlingen een nieuw denkbeeldig recht voor in de klas verzinnen en uitvoeren. De aanleiding van deze challenge is het onderzoek Geluk onder Druk? van UNICEF, waaruit blijkt dat leerlingen uit groep 7 en 8 het vaakst stress ervaren door de mening van anderen.

Aan de leerlingen van basisschool De Korenaer en de andere 263 scholen om met een oplossing te komen waardoor iedereen lekker in zijn vel zit in de klas. De tienjarige Nine heeft direct al een goed idee: "Wij willen een chillhoekje waar je elke dag even 10 minuten kan zitten om je stress kwijt te kunnen."

Whatsapp image 2020 11 20 at 17.24.33

In gesprek met Sigrid Kaag over kinderrechten

Bilal heeft Sigrid Kaag, Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en lijsttrekker van D66 gesproken. Want hoe hoog staan kinderrechten in de verkiezingsprogramma's?

Bilal is lid van het UNICEF Jongerenpanel. De andere leden stelden hun vragen via de Ipad, vanwege coronamaatregelen. Het gesprek ging over onderwerpen die de jongeren belangrijk vinden.

Benieuwd naar de gesprekken met andere lijsttrekkers? Hou deze pagina in de gaten.

Op woensdag 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In aanloop naar deze verkiezingen willen we in gesprek met politici waarbij jongeren het voortouw nemen.