Gezamenlijk initiatief met de Philips Foundation levert mooie resultaten op

22 september 2020

Samen met onze partner de Philips Foundation zijn we trots op de resultaten die voortkomen uit een gezamenlijk programma voor de gezondheidszorg in Kenia. We werkten vier jaar samen aan het ‘Maker Project’: Een initiatief om betere toegang tot goede gezondheidszorg voor moeders en kinderen te realiseren.

In Kenia sterven nog altijd teveel moeders en kinderen tijdens de geboorte. Een grote oorzaak is het gebrek aan medische apparatuur en technologie, en het onderhoud daarvan.

In Kenia sterven nog altijd teveel moeders en kinderen tijdens de geboorte. Een grote oorzaak is het gebrek aan medische apparatuur en technologie, en het onderhoud daarvan.

In Kenia sterven nog altijd teveel moeders en kinderen tijdens de geboorte. Een grote oorzaak is het gebrek aan medische apparatuur en technologie, en het onderhoud daarvan.

Resultaten van het ‘Maker Project’

Vandaag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties brengen UNICEF en de Philips Foundation de resultaten van het ‘Maker Project’ onder de aandacht. Sinds 2016 werken we samen aan het project om innovatieve, betaalbare en lokale (technische) oplossingen te verzorgen voor moeders en kinderen in de gezondheidszorg in Kenia. Het project richt zich op het veranderen van het systeem van binnenuit en dat biedt veel grotere voordelen op de lange termijn dan eenmalige initiatieven of oplossingen voor de gezondheidszorg van buitenaf. Tot nu toe zijn al de volgende resultaten behaald:

  • Er zijn lokaal negentien prototypes ontwikkeld van medische hulpmiddelen. Deze zijn ontstaan dankzij de creativiteit van studenten aan de universiteit van Nairobi, de praktijkervaring van dokters en verplegers aan het Kenyatta National ziekenhuis en dankzij gratis coaching op het gebied van innovatie en ondernemerschap van Philips.
     
  • Zeven van de negentien prototypes zijn geschikt voor verdere ontwikkeling. Ook zijn twee van de zeven prototypes al getest in klinische onderzoeken en geëvalueerd door het Kenya Bureau of Standards. Een van de prototypes is een zuigmachine om de luchtwegen van pasgeboren baby's te zuiveren en de ander is een bevallingskussen dat traditionele Keniaanse geboorteposities ondersteunt.

Samenwerken voor de Sustainable Development Goals

UNICEF en de Philips Foundation hebben een samenwerking waarbij co-creatie centraal staat: samenwerken aan innovatieve oplossingen voor kinderen. Daarbij gaat het partnerschap uit van het bundelen van kennis en expertise van beide partijen, om zo bij te dragen aan het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. We willen dat de werelddoelen voor kinderen worden behaald in 2030. Met het ‘Maker Project’ hebben we specifiek gewerkt aan:

  • SDG 3: Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden
     
  • SDG 9: Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie