Terwijl het leek alsof de wereld de afgelopen maanden stilstond, blijft UNICEF doorgaan om kinderen, jongeren en families te beschermen tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan. Zo zorgden wij dat 1 miljoen zorgmedewerkers beschermende kleding kregen, 38,5 miljoen mensen voorzien werden van handgel en zeep, meer dan 225 miljoen kinderen op afstand verder konden leren en 2,9 miljard mensen cruciale informatie over preventiemaatregelen kregen.
Hawa Gadiaga van 15 heeft weer toegang tot schoon water in een vluchtelingenkamp in Mali.
© UNICEF/Keïta
UNICEF werkt in 140 landen, op lokaal en nationaal niveau, om de impact van de coronacrisis voor gezinnen en kinderen zo klein mogelijk te maken. Dit doen we samen met lokale partners en de Wereldgezondheidsorganisatie. Lees hier in vogelvlucht wat er sinds 25 maart allemaal is gebeurd.
UNICEF zet zich in voor kinderen en gezinnen in Venezuela. In de maand april:
In Oekraïne werkt UNICEF samen met het ministerie van Onderwijs om lessen op afstand te ontwikkelen.
© UNICEF/Filippov
In Oekraïne lanceerde UNICEF een campagne om discriminatie en uitsluiting tijdens corona tegen te gaan. De campagne richt zich op zorgverleners die werken met, en gezinnen die getroffen zijn door, het coronavirus.
Ook ondersteunt UNICEF kinderen die thuisonderwijs volgen. We werkten samen met het ministerie van Onderwijs om lessen op afstand te ontwikkelen, zoals educatieve televisieprogramma's en online lessen met gebarentaal. Oekraïne is één van de eerste landen die werkt met het UNICEF/Microsoft Learning Passport online platform.
In het oosten van het land woedt nog steeds een conflict. UNICEF heeft daar, met steun van de private sector, sanitaire en medische materialen geleverd aan ziekenhuizen en maatschappelijk werkers.
Sinds de uitbraak van de coronacrisis, heeft UNICEF in Afghanistan:
In Congo kunnen veel kinderen weer naar school.
© UNICEF/Ziavoula
Ook in Congo is UNICEF hard aan het werk geweest, waar we de volgende resultaten hebben behaald:
Bovendien is een initiatief voor de productie van 1,4 miljoen mondmaskers op touw gezet.
Met hulp van UNICEF werd de corona-uitbraak onder arbeidsmigranten in Ras el Nabeh in Beiroet verkleind. Dat deden we door:
Daarnaast kregen bijna 13.000 zorgverleners informatie over preventiemaatregelen tegen corona. Ook maakte de overheid samen met UNICEF gebruik van tv-spotjes en social media om kinderen en volwassenen te bereiken.
Met de campagne #MijnNieuweWereld roept UNICEF jongeren op hun ideeën en visie voor de toekomst te delen.
© UNICEF/Guus Schoonewille
Ook in Nederland en de Nederlandse Cariben zet UNICEF zich in voor het onderwijs en welzijn van kinderen. We gaven ouders en families handvatten, tips en advies om hun thuissituatie zo goed mogelijk in te richten. Denk aan tips over hoe je met je kind over corona kunt praten, advies om online schade te voorkomen en leuke thuisactiviteiten.
We deden uitgebreid onderzoek naar de impact van het coronabeleid op kinderen en jongeren in Nederland. In samenwerking met de Universiteit Leiden en kinderrechtenhoogleraar Ton Liefaard publiceerden we een rapport met aanbevelingen voor de Nederlandse overheid. Onze hoofdconclusie was dat er veel meer rekening moet worden gehouden met kinderen en jongeren.
Ook startten we de campagne ‘Mijn Nieuwe Wereld’ waarin we jongeren oproepen hun ideeën te delen over de nieuwe wereld tijdens en na corona.