Een jaarkalender voor de staatssecretaris

17 december 2019

Om de situatie voor kinderen in azc’s te verbeteren is er actie vanuit de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid nodig. Daarom heeft de Werkgroep kind in azc de staatssecretaris vandaag tijdens het kennismakingsgesprek met de Werkgroep een jaarkalender cadeau gegeven. UNICEF Nederland maakt deel uit van de werkgroep.

De Werkgroep biedt de staatssecretaris de kalender aan

De Werkgroep biedt de staatssecretaris de kalender aan

De Werkgroep biedt de staatssecretaris de kalender aan

Het is tijd

Iedere maand wordt er stil gestaan bij een concrete aanbeveling om de leefomstandigheden van kinderen in asielzoekerscentra te verbeteren en wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat dit aangepakt wordt.

Het is niet toevallig dat de Werkgroep voor een kalender gekozen heeft; een kalender gaat over tijd. Voor kinderen is de tijd die zij in een azc doorbrengen vaak een groot deel van hun jeugd. Hun woonlocatie heeft veel invloed op hun welzijn en de wijze waarop zij opgroeien.

Close up kalender

De kalender geeft iedere maand aanbevelingen

De kalender geeft iedere maand aanbevelingen

De hoogste tijd

Tijd speelt ook een rol bij het opvolgen van de aanbevelingen. Per 1 januari 2020 zitten er meer dan 7.000 kinderen in een azc. Voor hen is het belangrijk dat er snel actie ondernomen wordt om de leefomstandigheden te verbeteren, want de klok tikt door. Te beginnen in januari met zorgen dat ieder gezin een eigen woonruimte heeft, zodat gezinnen een normaal gezinsleven kunnen lijden.

In 2020 kan de staatssecretaris door deze kalender elke maand controleren of ze op koers ligt met het verbeteren van de leefomstandigheden van kinderen in azc’s.

Vaak verhuizen, geen privacy, te weinig hulp bij traumatische ervaringen: de opvang van kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra voldoet niet aan de normen van het VN-Kinderrechtenverdrag. Terwijl deze kinderen al zóveel hebben meegemaakt. Het leven van kinderen in asielzoekerscentra kan en moet beter: dat is de conclusie van het onderzoeksrapport ‘Leefomstandigheden van kinderen in azc’s’ van de Werkgroep Kind in azc en het COA.