Melandra (3) uit Guatemala is maar 9 kilo

22 mei 2019

Net als Melandra is de helft van alle kinderen jonger dan vijf jaar in Guatemala chronisch ondervoed. De gevolgen zijn vaak niet terug te draaien. 

Unicef melandra uit guatamala  24 site

Achter in groei

Om te groeien hebben alle kinderen voedzaam eten nodig. Daar hebben ze recht op! Toch zijn er wereldwijd 149 miljoen kinderen chronisch ondervoed. Dat is niet meteen levensbedreigend, maar de gevolgen zijn vaak niet terug te draaien. Zo blijven kinderen achter in groei of ontwikkelen hun hersenen onvoldoende. Met als gevolg slechtere schoolprestaties en minder kans op een goede baan later. De voornaamste reden voor chronische ondervoeding in Guatemala is armoede. Ruim de helft van de mensen hier is arm en een vijfde zelfs extreem.  

In actie

Overal op de wereld waar kinderen chronisch ondervoed zijn, komt UNICEF in actie. Samen met overheden, bedrijven en inwoners van de getroffen landen. Zo geven ze bijvoorbeeld voorlichting aan zwangere vrouwen en moeders over het belang van borstvoeding voor de groei van hun kinderen. Ook worden moeders gesteund in het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld op hun werk. Daarnaast krijgen tienermeisjes en (toekomstige) voedingssupplementen. En door ervoor te zorgen dat juffen, meesters en bestuurders op scholen kinderen stimuleren om goed en gezond te eten, slinkt de kans op ondervoeding aanzienlijk.

Strooibaar superfood 

Help je ook mee om chronische ondervoeding in landen als Guatemala aan te pakken? Voor 20 euro geef je bijvoorbeeld 32 kinderen een maand Sprinkles, een strooibaar voedingssupplement waarmee een bordje rijst een superfood wordt.