Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hongersnood in Jemen

De oorlog in Jemen duurt inmiddels al bijna vier jaar. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, ondervoeding en de angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelfs aan water en medische zorg.

Ondervoeding is een groot probleem in Jemen

Op dit moment kampt het land met de grootste humanitaire en voedingscrisis ter wereld. Eind 2018 waarschuwden de Verenigde Naties voor een mogelijke hongersnood die 14 miljoen mensen - de helft van de bevolking - kan treffen. Op dit moment zijn 2 miljoen kinderen ondervoed en hebben 360.000 kinderen onder de vijf jaar een behandeling nodig voor ernstige acute ondervoeding. De voedingssituatie is een crisis bovenop een crisis, want door het geweld zijn duizenden ziekenhuizen en klinieken gesloten. Jemen's gezondheidszorg staat op instorten.

Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio, maar door het conflict wordt tien jaar vooruitgang in Jemen teniet gedaan. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Op veel plaatsen werkt het sanitair niet meer, stapelt het afval zich op in de straten en overstromen rioleringen. Daardoor breken ziektes uit, zoals cholera. Eind 2018 was het aantal vermoedelijke cholerabesmettingen gestegen naar meer dan één miljoen. Bijna één op de drie cholerapatiënten is kind. Voortdurend geweld zit een effectieve cholerabestrijding in de weg.

Geert Cappelaere, directeur UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika

“De families - de moeders en vaders die we spreken - doen alles wat ze kunnen voor hun kinderen, zij staan ons niet toe om te wanhopen.”

Geert Cappelaere, directeur UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika

Humanitaire toegang

De havenstad Hodeidah - gelegen in het zuidwesten van Jemen - is één van de belangrijkste import- en exporthavens van het land, ook voor humanitaire hulp. De onveilige en onvoorspelbare situatie rondom Hodeidah beperkt de humanitaire toegang tot de regio en bedreigt miljoenen mensenlevens. 

UNICEF roept de strijdende partijen op tot ongehinderde humanitaire toegang tot de getroffen bevolking. Als humanitaire toegang wordt geblokkeerd, hebben miljoenen mensen geen toegang meer tot drinkwater. De cholera-uitbraak zal verergeren en miljoenen vaccins zullen onbruikbaar worden, omdat ze niet meer gekoeld bewaard en vervoerd kunnen worden. 

UNICEF moet de meest kwetsbare kinderen kunnen bereiken met levensreddende hulp. 

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld. Ongeveer 2 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400.000 kinderen levensbedreigend.

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld. Ongeveer 2 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400.000 kinderen levensbedreigend.

Wat doet UNICEF?

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van pakketten met levensreddende middelen. De voedings- en gezondheidsprogramma’s worden opgeschaald en uitgebreid naar moeilijk toegankelijke gebieden.

Bestrijding hongersnood

In 2018 heeft UNICEF meer dan 345.00 acuut ondervoede kinderen geholpen met therapeutische zorg en 3,8 miljoen kinderen kregen voedingssupplementen. Met pindakaaspasta of speciale melk brengen we de ernstig ondervoede kinderen er snel bovenop.

Waterpompen en mobiele teams

Om verdere verspreiding van cholera te voorkomen, heeft UNICEF met partners een noodprogramma ontwikkeld. Er zijn specifieke behandelcentra opgezet waar zieke mensen snel terecht kunnen voor een behandeling. Ook wordt bij deze centra ORS (een oplossing van zout en druivensuiker om uitdroging te voorkomen) uitgedeeld. UNICEF zorgt daarnaast voor  IV-vloeistof, medicijnen en andere medische materialen en apparatuur, zoals ambulances. UNICEF zorgt ook voor schoon drinkwater door brandstof te leveren voor waterpompen. Hierdoor krijgen miljoenen mensen toegang tot schoon drinkwater.  

Vrijwilligers trekken het land door om voorlichting te geven over hygiëne en ziektepreventie. Mobiele klinieken verplaatsen zich door het land om moeders en kinderen basiszorg te bieden. Kinderen kunnen op deze manier worden ingeënt tegen ziektes zoals mazelen en polio.

Onderwijs en psychosociale zorg

UNICEF geeft voorlichting over de gevaren van onontplofte mijnen en explosieven aan ouders en kinderen in conflictgebieden. Daarnaast zorgen we voor psychosociale hulp aan kinderen, zowel op scholen als in Child Friendly Spaces. Meisjes en jongens kunnen hier tot rust komen, weer even kind zijn, en een begin maken met het verwerken van hun oorlogservaringen.

Onderwijs is cruciaal, ook in crisisgebieden. De salarissen van driekwart van de leerkrachten in Jemen is al twee schooljaren niet betaald. UNICEF deelt leermaterialen uit, traint leerkrachten en zorgt voor een maandelijkse bijdrage voor juffen en meesters die ondanks de situatie voor de klas blijven staan.

Het conflict in Jemen in cijfers
  • Meer dan 11 miljoen kinderen hebben hulp nodig.
  • Bijna 2 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt, waaronder een miljoen kinderen.
  • 2 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed, waarvan 400.000 kinderen onder de vijf jaar ernstig.
  • Meer dan 16 miljoen mensen hebben toegang tot basiszorg en drinkwater nodig.
  • 2 miljoen kinderen gaan niet naar school.

In 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt:

1,5
miljoen

kinderen in Jemen kregen voorlichting over het gevaar van mijnen

1+
miljoen

kinderen in Jemen kregen toegang tot gezondheidszorg

345.000
kinderen

in Jemen werden behandeld tegen ernstige, acute ondervoeding

5
miljoen

mensen in Jemen kregen toegang tot water door middel van reparaties aan het waternetwerk

Help de kinderen in Jemen

geef nu

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen

geef nu