UNICEF: 13,6 miljoen kinderen in Soedan hebben dringende hulp nodig

31 mei 2023

Ruim 13,6 miljoen kinderen hebben dringend levensreddende hulp nodig in Soedan. Dat stelt UNICEF in haar vandaag gepresenteerde noodhulpoproep (Humanitarian Action for Children-appeal). Sinds de start van de gevechten in Soedan zijn dat ruim vijf miljoen kinderen meer dan voor april 2023.

Een UNICEF-team watercontainers uit aan ontheemde gezinnen in Madani, als onderdeel van de noodhulpmaatregelen.

Een verontrustend aantal kinderen, stelt UNICEF Nederland directeur Suzanne Laszlo: “Het leven van kinderen in Soedan drijft steeds verder af naar een zeer ernstig en kritiek niveau. Voedingsdiensten, veilig drinkwater en gezondheidszorg zijn allemaal minimaal beschikbaar. Al deze factoren samen vormen een kritieke situatie, met name voor de meest kwetsbare kinderen.”

De gevolgen voor cruciale hulpverlening van de VN-kinderrechtenorganisatie zijn groot. Zo is een belangrijke fabriek voor ‘plumpynut’, cruciale levensreddende voeding voor ondervoede kinderen, door brand vernietigd - waardoor deze levensreddende voeding nu uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Ook staat de zorg voor kinderen in ziekenhuizen en weeshuizen door heel het land onder grote druk door het geweld.

Ondanks de uitdagingen op het gebied van humanitaire toegang en veiligheid, lukt het UNICEF om hulp te bieden. Zo is er 2300 ton aan gezondheids-, voedings- en water- en sanitaire voorzieningen gedistribueerd naar alle regio's van Soedan. Ook is tachtig procent van de behandelcentra voor ondervoeding van kinderen nog steeds operationeel. Het vaccinatieprogramma van de VN-kinderrechtenorganisatie gaat door in twaalf regio's in Soedan.

UNICEF schat dat honderden Soedanese meisjes en jongens door het geweld zijn omgekomen. Monitoring van de actuele situatie is complex door de onveilige situaties, waardoor volgens de hulporganisatie het daadwerkelijke aantal omgekomen kinderen zeer waarschijnlijk veel hoger ligt.

UNICEF roept de strijdende partijen in Soedan opnieuw op om kinderen te beschermen, en essentiële infrastructuur waar de kinderen afhankelijk van zijn, zoals scholen en ziekenhuizen, te sparen. In de vandaag gepresenteerde noodhulpoproep geeft de VN-organisatie aan 838 miljoen dollar nodig te hebben om de crisis aan te pakken. Dat is een stijging van 253 miljoen dollar sinds het conflict in april 2023 startte.