Al 190 kinderen gedood tijdens conflict Soedan

5 mei 2023

Het geweld in Soedan heeft waarschijnlijk al aan 190 kinderen het leven gekost en ongeveer 1700 kinderen zijn gewond geraakt. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. UNICEF is nog steeds aanwezig en verleent hulp. Van water tot medicijnen en van hulp bij ondervoeding tot vaccinaties.    
 

Ondergevoed kind met moeder uit Sudan

UNICEF's Nutrition Officer, Mohammed Ali Elamin, praat met een moeder wiens kind een zakje Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) heeft gekregen door de gesteunde UNICEF Outpatient Therapeutic Programme (OTP) in de stad Tarawa, in de staat Kassala, Soedan.

UNICEF's Nutrition Officer, Mohammed Ali Elamin, praat met een moeder wiens kind een zakje Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) heeft gekregen door de gesteunde UNICEF Outpatient Therapeutic Programme (OTP) in de stad Tarawa, in de staat Kassala, Soedan.

UNICEF heeft rapporten ontvangen waaruit blijkt dat in de eerste elf dagen van het conflict in Soedan, 190 kinderen zijn gedood en 1700 gewond geraakt. “We schatten dat deze cijfers nog veel hoger zijn omdat dit alleen gaat om kinderen die medische hulp hebben gehad”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.  

Laszlo: “Keer op keer heeft UNICEF partijen opgeroepen om aanvallen op ziekenhuizen, scholen en water- en sanitaire systemen te stoppen. Keer op keer gaan de aanvallen door. Kinderen in Soedan leven zo al bijna drie weken te midden van angstaanjagend geweld.”  

Verwoestende impact op kinderen

Al voor het conflict waren de humanitaire noden voor kinderen in Soedan groter dan ooit. Miljoenen families leefden in grote armoede en slechte gezondheid, veel kinderen gingen niet naar school en droogte, overstromingen en conflict kwamen vaak voor.    
Het huidige conflict zorgt ervoor dat de situatie van kwetsbare kinderen nog verder verslechtert. Scholen zijn gesloten, ziekenhuizen beschadigd en vaccinvoorraden in gevaar omdat er te weinig elektriciteit is voor de koeling. Naar schatting 50.000 ernstig ondervoede kinderen zijn in levensgevaar nu zij niet meer de behandeling kunnen krijgen die nodig is. Humanitaire hulpverleners zijn aangevallen, terwijl humanitaire voorzieningen, voertuigen en voorraden - inclusief die van UNICEF - zijn geplunderd of vernietigd  

UNICEF blijft  

Ondanks het gevaar blijft UNICEF hulp verlenen in Soedan. We zorgen voor schoon water en waterzuiveringstabletten. We geven medicijnen en hulpmiddelen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra zodat gewonden behandeld kunnen worden. En we blijven kinderen vaccineren en behandelen tegen ondervoeding.  
 
Hulpverlenen doen we ook in de buurlanden die inmiddels grote groepen Soedanese vluchtelingen opvangen. Zo leveren we in Chad medicijnen en materialen voor 60.000 mensen. In Egypte zetten we kindvriendelijke ruimtes op om kinderen te helpen met het verwerken van angstige ervaringen. En ook in Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek bereiden we ons voor op de komst van duizenden vluchtelingen.

Veilige doorgang voor hulpverlening

UNICEF roept alle partijen op het geweld te stoppen en te zorgen voor een veilige doorgang voor humanitaire organisaties. Aanvallen op voor kinderen essentiële infrastructuur zoals water- en sanitaire voorzieningen, gezondheidsfaciliteiten en scholen moeten daarnaast onmiddellijk stoppen.