Elke vijf seconden treft oorlog een kind in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

In minder dan twee jaar tijd zijn minstens 12.2 miljoen kinderen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gedood, gewond geraakt of ontheemd door conflicten. Terwijl het geweld aanhoudt, nemen ook de humanitaire noden toe, maar ondertussen daalt de beschikbare financiering voor hulp. UNICEF waarschuwt dat zonder onmiddellijke actie de veiligheid en toekomst van miljoenen kinderen in de regio nog verder in gevaar komt.

De 10-jarige Sama loopt door het puin van haar verwoeste wijk in Gaza.

Cijfers


In minder dan twee jaar tijd zijn minstens 12.2 miljoen kinderen gedood, gewond of ontheemd geraakt in conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dit komt neer op één kind dat elke vijf seconden ontheemd raakt en één kind dat elke vijftien minuten wordt gedood of gewond raakt. Rapporten geven aan dat er in totaal meer dan 12 miljoen kinderen ontheemd zijn geraakt, meer dan 40.000 gewond en bijna 20.000 gedood. 


Op dit moment leven bijna 110 miljoen kinderen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in conflictgebieden. Geweld blijft vrijwel elk aspect van hun leven verstoren. Huizen, scholen en gezondheidsvoorzieningen worden verwoest. Kinderen worden regelmatig blootgesteld aan gevaar, extreme nood en ontheemding en houden hier vaak levenslange psychologische trauma’s aan over. 


“Het leven van een kind wordt door de conflicten in de regio elke vijf seconden op zijn kop gezet”, aldus Edouard Beigbeder, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “De helft van de 220 miljoen kinderen in de regio leeft al in conflictgebieden. We kunnen niet toestaan dat dit aantal nog verder stijgt. Het beëindigen van het geweld – in het belang van kinderen – is geen keuze; het is een dringende noodzaak, een morele plicht, en de enige weg naar een betere toekomst.”

Dit nieuwsbericht is gebaseerd op gerapporteerde cijfers over kinderen die sinds september 2023 zijn gedood, gewond of ontheemd zijn geraakt in Iran, Israël, Libanon, de staat Palestina, Soedan, Syrië en Jemen, en op bevolkingscijfers van de Verenigde Naties.


Financieringstekorten en aanhoudende conflicten

UNICEF schat dat in 2025 45 miljoen kinderen in de regio humanitaire nodig zullen hebben vanwege aanhoudende conflicten en levensbedreigende risico’s ten opzichte van 32 miljoen in 2020. Dat is een toename van 41 procent in slechts vijf jaar tijd. Ondertussen kampt UNICEF met grote financieringstekorten voor humanitaire hulp in de regio. Zo was er in Syrië in mei een tekort van 78 procent, in de staat Palestina een tekort van 68 procent en staan regionale programma’s onder toenemende financiële druk. 


De vooruitzichten voor de toekomst zijn somber. Tegen 2026 zal de financiering van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar verwachting met 20 tot 25 procent afnemen, wat mogelijk kan leiden tot een verlies van wel 370 miljoen dollar. Dit brengt levensreddende programma’s in gevaar, waaronder de behandeling van ernstige ondervoeding, de productie van veilig en schoon water en vaccinaties tegen dodelijke ziekten. 


“Terwijl de situatie van kinderen in de regio verslechtert, worden de middelen om te kunnen helpen schaarser”, aldus Beigbeder. “Conflicten moeten stoppen. Internationale belangenbehartiging om deze crises op te lossen moeten worden opgevoerd. Steun voor kwetsbare kinderen moet toenemen, niet afnemen.”


Oproep UNICEF 

UNICEF dringt er bij alle partijen die betrokken zijn bij de conflicten in de regio op aan om de vijandelijkheden te beëindigen en het internationaal recht te handhaven. Lidstaten met invloed op partijen in de conflicten moeten hun invloed gebruiken om te pleiten voor vrede en de bescherming van kinderen.


Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn regio’s die worden gekenmerkt door een diverse demografie en complexe politieke en economische realiteit. In de regio blijft de rol van UNICEF belangrijk: we zijn actief in 20 landen en leveren humanitaire hulp, terwijl we investeren in veerkrachtige systemen voor onderwijs, gezondheidszorg, voeding en sociale bescherming. Met tientallen jaren ervaring in de regio heeft UNICEF consistent resultaten geboekt en grootschalig een impact kunnen maken.