UNICEF-ambassadeur Paul van Vliet overleden

26 april 2023

UNICEF-ambassadeur en cabaretier Paul van Vliet is gisterenavond op 87-jarige leeftijd in bijzijn van zijn naasten overleden. Hij zette zich decennialang in voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. ‘Paul raakte ons met zijn prachtige woorden, zijn bijzondere vermogen om tot kinderen door te dringen; hij maakte écht contact met ze. Door zijn onvermoeibare inzet voor kinderen maakte hij steeds de wereld een beetje mooier; we zullen hem ontzettend missen,’ aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Paul van Vliet

Paul van Vliet werd in 1992 ambassadeur van UNICEF Nederland. Een rol die hem werd aangereikt door actrice en UNICEF Goodwill Ambassador Audrey Hepburn, nadat zij gegrepen was door zijn liedjes in één van zijn shows. Toen Audrey hem vroeg voor het ambassadeurschap dacht hij daar hooguit twee minuten over na voordat hij ‘ja’ zei. ‘Want,’ zo zei Paul bij leven, ‘bij kinderen begint álles. Zij zijn nog zo invulbaar, die kunnen nog van alles en die moeten nog zoveel. Als ik maar ergens een paar van die kinderen kan helpen, dan is wat mij betreft mijn ambassadeurschap al geslaagd.’  

Paul koos voor UNICEF vanwege zijn eigen kinderjaren, die hij deels in oorlog doorbracht. Nadat de Haagse wijk waarin hij als kleine jongen woonde in 1945 werd gebombardeerd, had het gezin niets meer. Ontroerd door alle hulp die hij ontving, hield hij een ‘onverwoestbaar optimisme’ over, het idee dat ‘alles altijd goed komt’. Dit optimisme nam hij ook mee tijdens zijn vele reizen voor UNICEF, waarin hij veel ellende zag en alle kinderen dezelfde hulp gunde die hij ook had gehad.  

In 1993 maakte Paul zijn eerste UNICEF-reis naar Eritrea. Daarna volgden vele bezoeken aan landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa, met zijn laatste reis naar Ghana in 2018. Paul zag kinderen in diepe armoede, sprak met straatkinderen, ontmoette kinderen met hiv/aids, bezocht tsunami-slachtoffers en luisterde naar ervaringen van kinderen in oorlog. Geraakt door al hun verhalen, vond Paul ook kracht in wat de kinderen hem lieten zien. Hij zei: ‘Al is hun situatie nog zo schrijnend, ze doen wat kinderen van nature het liefste willen: lachen en spelen.’ 

Iedere reis opnieuw was Paul onder de indruk van het werk van UNICEF. Van de manier waarop kinderen op grote schaal structureel geholpen worden, en hoe lokale partners en medewerkers zich met hart en ziel inzetten om kinderen in de meest afschuwelijke omstandigheden bij te staan. Hij bleef trouw aan UNICEF, omdat hij naar eigen zeggen ‘zag dat het werk van UNICEF zin heeft.’ In 2005 ontving hij dan ook de grote UNICEF Award als erkenning voor zijn enorme toewijding als ambassadeur om voor minderbedeelde kinderen het verschil te maken.  

Zijn werk voor UNICEF omschreef Paul als een van de belangrijkste vervullingen van zijn leven. In zijn voorstellingen vroeg hij steevast aandacht voor kwetsbare kinderen. Zijn 20ste jubileumjaar als ambassadeur werd in 2012 bekroond met de lancering van de UNICEF Paul van Vliet Award. Paul ontving zelf de eerste Award. Daarna werd deze jaarlijks uitgereikt aan organisaties met hartverwarmende initiatieven voor kinderen in eigen land aan wie hij ook een bezoek bracht zoals Villa Pinedo, de Liedjesfabriek en Elance Academy. In 2018 werd het Paul van Vliet Fonds opgericht om onderwijsprogramma’s van UNICEF te ondersteunen. Hij sprak talloze commercials in en was alom vertegenwoordiger van het VN-Kinderfonds bij diverse gelegenheden. ‘Paul was altijd bereid te helpen, hij luisterde aandachtig en nam de tijd. Hij was en blijft voor ons een grote inspirator; hij zit voor altijd in ons hart,’ aldus Laszlo.   

Hoogtepunten Paul van Vliet voor UNICEF 

1989: Paul van Vliet maakt kennis met UNICEF via Audrey Hepburn. 
1992: Op 4 oktober wordt Paul door Audrey Hepburn geïnstalleerd als eerste UNICEF-ambassadeur van Nederland. 
1993: Reis naar Eritrea over onder meer schoon drinkwater. 
1999: Reizen naar Thailand over kinderuitbuiting en Zambia over hiv/aids en onderwijs.  
2000: Bezoek aan straatkinderen in Roemenië.  
2002: Reis naar Bangladesh over kinderarbeid en onderwijs. 
2002: Start van een reeks theatershows 'Een Avond met Paul van Vliet' en 'One Man Show' waarvan de opbrengst van 1,5 miljoen euro naar UNICEF gaat
2004: Reis naar Bolivia over kinderen in de Amazone
2004: Bezoek aan vaccinatieprogramma’s in Mali  
2005: Reis naar Sri Lanka voor een bezoek aan slachtoffers van de Tsunami
2005: Paul ontvangt de internationale UNICEF-Award voor zijn grote verdiensten als ambassadeur  
2008: Verschijning boek 'Kinderen van de Wereld', een initiatief van Paul van Vliet
2010: Reis naar Burkina Faso over kinderarbeid en onderwijs
2012: Paul van Vliet in actie voor de campagne tegen kindersterfte ‘We gaan voor Nul’  
2012: Viering 20 jaar ambassadeurschap met de lancering van de UNICEF Paul van Vliet-Award
2012: Paul van Vliet ontvangt zelf eerste UNICEF Paul van Vliet Award
2013: Uitreiking UNICEF Paul van Vliet Award aan Stichting Agnes van Leeuwenberch
2014: Uitreiking UNICEF Paul van Vliet Award aan Stichting Villa Pinedo
2015: Start vijfjarige samenwerking ‘Den Haag voor UNICEF’ met medewerking van Paul van Vliet
2015: Paul van Vliet viert zijn 80e verjaardag in Koninklijk Theater Carré, ten bate van UNICEF
2015: Uitreiking UNICEF Paul van Vliet Award aan de Esther Vergeer Foundation
2016: Opening nieuw UNICEF-kantoor samen met UNICEF-Beschermvrouwe Prinses Beatrix
2017: Uitreiking UNICEF Paul van Vliet Award aan Stichting Move  
2018: Uitreiking Paul van Vliet Award aan de Liedjesfabriek  
2018: Bezoek aan Ghana aan diverse onderwijsprogramma’s
2018: Oprichting Paul van Vliet Fonds in Theater Pepijn in aanwezigheid van UNICEF-Beschermvrouwe Prinses Beatrix
2018: Paul van Vliet ontvangt Martin Buber-Plaquette vanwege ambassadeurschap
2019: Paul van Vliet is een van de gezichten van de UNICEF-campagne ‘Wij staan voor kinderrechten’  
2019: Uitreiking Paul van Vliet Award aan Elance Academy
2019: Huiskamerconcert Paul de Vliet met cabaretier Claudia de Breij voor het Paul van Vliet Fonds
2020: Online huiskamervoorstelling Paul van Vliet tijdens coronaperiode voor Paul van Vliet Fonds   
2020: Verhalen uit het veld, virtuele veldreis naar Soedan, ‘Can’t Wait to Learn‘ 
2021: Virtuele veldreis naar Ivoorkust voor het duurzame en innovatieve onderwijsproject ‘Plastic Bricks’.   
2022: Videoproductie voor het Paul van Vliet Fonds en de UNICEF-nalaten campagne