Bijna 7 miljoen Oekraïense kinderen in gevaar door stroomuitval en energiestoringen

15 december 2022

Bijna alle zeven miljoen Oekraïense kinderen lopen grote risico's door slechte toegang tot het gebruik van elektriciteit, verwarming en water. Dat stelt VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF vandaag. Zonder functionerende energietoevoer worden kinderen geconfronteerd met extreme kou, met temperaturen die kunnen dalen tot twintig graden onder nul.

meisje in Oekraïne

27 november 2022: Nadiya's familie komt aan bij een checkpoint in Donetsk. Ze ontvangen daar voedsel en water.

27 november 2022: Nadiya's familie komt aan bij een checkpoint in Donetsk. Ze ontvangen daar voedsel en water.

Door aanvallen in oktober werd veertig procent van de energieproductie in Oekraïne verwoest. Ondanks reparaties kon eind november slechts 70 procent van de vraag naar stroom worden gedekt. Kinderen en gezinnen leiden onder de verwoesting van deze belangrijke infrastructuur, zegt UNICEF.  

"Miljoenen kinderen worden geconfronteerd met een gure winter en zitten in de vrieskou en het donker. Zij hebben geen idee wanneer de ellende stopt. Naast de onmiddellijke bedreigingen die de kou met zich meebrengt, wordt kinderen ook de mogelijkheid ontnomen om digitaal te leren of contact te houden met vrienden en familie, waardoor zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid een groot risico lopen. Voor veel kinderen zijn digitale lessen de enige toegang tot onderwijs, door de vele scholen die beschadigd of vernietigd zijn”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 

Laszlo: “Het humanitair oorlogsrecht stelt dat kinderen en de essentiële civiele infrastructuur, die mensen nodig hebben om te overleven, moeten worden beschermd. Het is essentieel dat UNICEF en andere hulporganisaties snelle en onbelemmerde toegang hebben tot kinderen en gezinnen die humanitaire hulp nodig hebben, waar ze zich ook bevinden."   

De extreme situatie in de winter zal waarschijnlijk ook de psychosociale situatie van kinderen verslechteren, terwijl Oekraïne al kampt met een dreigende mentale gezondheidscrisis. UNICEF schat dat 1.5 miljoen kinderen risico lopen op depressie, angst, posttraumatische stressstoornissen en andere psychische aandoeningen. Daarnaast wordt het risico groter dat gezondheidsinstellingen niet meer in staat zijn om hun belangrijke werk uit te voeren. Problemen met de watersystemen verhogen het risico op longontsteking, griep, COVID-19 en ziekten. 

UNICEF maakte de afgelopen maanden meer dan 55 kinderplekken (SPILNO Child Spots) winterklaar. Deze ruimtes zijn een warme en veilige plek voor kinderen, jongeren en zorgverleners. Daarnaast hielp UNICEF bijna 4.9 miljoen kinderen en vrouwen in Oekraïne met toegang tot gezondheidszorg. Ruim 4.2 miljoen mensen werden bereikt met toegang tot schoon drinkwater en 2.5 miljoen kinderen met psychologische hulp. Sinds de regio's van Charkov, Cherson en Donetsk weer toegankelijk zijn, is UNICEF in die gebieden begonnen met het leveren van winterkleding, boilers en generatoren.