Nederland kleurt blauw voor kinderrechten

11 november 2022

DEN HAAG – Op 20 november is het World Children’s Day. Op deze dag viert UNICEF de verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. Op verschillende bijzondere plekken wereldwijd én in Nederland, laat UNICEF de komende week gebouwen blauw kleuren om hier aandacht voor te vragen. UNICEF-vrijwilligers komen in actie tijdens evenementen en gastlessen. En UNICEF biedt gratis lesmateriaal aan voor het basis- en voortgezet onderwijs.

20 november is het Kinderrechtendag

Voor miljoenen kinderen in de wereld zijn kinderrechten niet vanzelfsprekend. Op 20 november vraagt UNICEF daar extra aandacht voor.

Voor miljoenen kinderen in de wereld zijn kinderrechten niet vanzelfsprekend. Op 20 november vraagt UNICEF daar extra aandacht voor.

In aanloop naar 20 november staat de wereld stil bij kinderrechten. Voor miljoenen kinderen over de hele wereld zijn kinderrechten helaas niet vanzelfsprekend. Voor UNICEF is dit hét moment om daar extra aandacht voor te vragen.

Kinderrechtenverdrag

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de wereld veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen, hebben de Verenigde Naties op 20 november 1989 in New York het Kinderrechtenverdrag aangenomen. Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in een verdrag met 54 artikelen, van het recht op onderwijs tot het recht op bescherming tegen oorlog. Toch worden kinderrechten nog wereldwijd geschonden. UNICEF is de VN-organisatie die regeringen adviseert, bedrijven overtuigt en bij wereldleiders pleit voor het waarborgen van kinderrechten.

Blauwe gebouwen

Op 20 november bestaat het Kinderrechtenverdrag precies 33 jaar. Om aandacht te vragen voor kinderrechten, kleurt UNICEF wereldwijd gebouwen blauw. In de afgelopen jaren gebeurde dat onder meer bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in Athene, Petra in Jordanië, Rashtrapati Bhavan Presidential Residence in India, het Empire State Building in New York en nog veel meer gebouwen.

In Nederland zullen dit jaar onder meer deze bekende gebouwen blauw kleuren rond 20 november:

·      Theater Diligentia in Den Haag

·      Paleis Soestdijk in Baarn

·      Circuit Zandvoort

·      Muiderslot

·      Hoog Catharijne in Utrecht

·      Stadhuis in Heerlen

·      Grote Kerk in Breda

·      Markant Theater Maashorst in uden

·      Theater De Tamboer in Hoogeveen

·      Alphense zendmast in Alphen aan den Rijn

·      Watertoren de Reusch in Schimmert

Laat je horen!

Wie wil kan zelf ook van zich laten horen. Deel op 20 november iets blauws op sociale media om te laten zien dat jij stilstaat bij kinderrechten. Dit kan van alles zijn: een blauwe lucht, een mooie trui of jurk, make up...Wat je maar kunt bedenken. Gebruik de tekst: “Op #WorldChildrensDay beken ik kleur ?, samen met @unicefnederland. Ik laat van me horen voor kinderen, jij ook? #kinderrechtendag”

Meer weten? Kijk op www.unicef.nl/kinderrechtendag of op YouTube https://youtu.be/VO49TqKG76o. Kinderen hebben een stem. Laat je horen!