Vijf organisaties schrijven brandbrief aan Rutte: ‘Neem verantwoordelijkheid voor de crisis in de asielopvang’

26 juli 2022

De onacceptabele situatie in Ter Apel staat symbool voor de crisis in de asielopvang. Vijf organisaties roepen Premier Rutte gezamenlijk in een brief op om de regie te nemen en de impasse te doorbreken. We mogen niet langer accepteren dat kwetsbare mensen en kinderen buiten voor de deur van het aanmeldcentrum slapen, zonder goede toegang tot onderdak, wc's en douches, hulp en informatie.

De brief is ondertekend door UNICEF Nederland, UNHCR Nederland, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Nederlandse Rode Kruis en VluchtelingenWerk.  

“Nederland laat toe dat kwetsbare mensen en kinderen in mensonterende omstandigheden moeten verblijven. Ons land laat toe dat gevluchte kinderen nog meer beschadigd raken," schrijven de vijf organisaties in hun brief. Niet alleen Ter Apel, maar ook het noodgedwongen langdurig verblijf in de crisisopvang en crisisnoodopvang is schadelijk voor kwetsbare mensen en kinderen.  

Het beeld dreigt te ontstaan dat het onmogelijk is om de crisis op te lossen. “Dat is het zeker niet”, stelt Suzanne Laszlo, Algemeen Directeur van UNICEF Nederland. “De snelheid waarmee Nederland opvang wist te realiseren voor tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne toont hoe groot en hartverwarmend onze daadkracht kan zijn. Het probleem is oplosbaar, maar niemand in de asielketen neemt de verantwoordelijkheid. Alle partijen wijzen naar elkaar.” Om die impasse te doorbreken roepen de vijf organisaties Rutte op om boven de partijen te gaan staan en de regie te nemen. 

In de brief dragen de organisaties een aantal cruciale oplossingen aan, zoals het versneld invoeren van de voorgenomen wet, die gemeentes kan verplichten locaties beschikbaar te stellen voor de opvang. En kwetsbare mensen en kinderen met voorrang door te plaatsen naar een geschikte locatie, waar ze de hele procedure kunnen verblijven.