1 op de 3 Nederlanders wil meer geven aan goede doelen  

14 december 2021

Een derde van de Nederlanders zou vrijgeviger willen zijn en meer willen geven aan goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF Nederland naar de geefbereidheid van Nederlanders in december. Bijna een kwart van de 1500 respondenten geeft aan dat zij vooral online makkelijker geld uitgeven. UNICEF biedt daarom in haar nieuwste campagne de mogelijkheid om met één klik een levensreddend pakje te verzenden naar een kind in nood. 

Un0558013

De maand december is bij uitstek een maand van geven. Een tijd van samenkomen, aandacht voor elkaar en het uitdelen van cadeautjes. Dat doen we dan ook grif: gemiddeld geven Nederlanders 177 euro uit aan presentjes voor de feestdagen. Met één muisklik of swipe-up is alles op het verlanglijstje de volgende dag in huis. In november plaatsten Nederlanders gemiddeld 5 bestellingen via internet.  

Wanneer het gaat om structureel doneren aan een goed doel, denkt 77% van de Nederlanders hier -in tegenstelling tot het gemak waarmee online wordt gekocht- zeker twee keer over na. Terwijl juist in deze donkere maanden donaties zo hard nodig zijn om kwetsbare kinderen van levensreddende hulp te kunnen voorzien. Dat knaagt ook een beetje, zo blijkt: 27% van de ondervraagden voelt zich weleens slecht over het feit dat zij niet meer doneren. Reden voor UNICEF om de drempel zo laag mogelijk te maken. 

VERZEND NU

Met de campagne VERZEND NU speelt UNICEF in op het gemak waarmee we online pakketjes bestellen voor de feestdagen. Eén klik op de knop en alles wat je maar wilt staat de volgende dag op de stoep. In dezelfde tijd, en met hetzelfde gemak, verzend je een pakje met levensreddende hulp naar een kind dat het nú hard nodig heeft. Via de website van UNICEF kan direct een pakje met een deken, noodvoeding, een onderwijspakket, hygiënekit of warme winterkleding naar een kind in nood worden gestuurd. Met een track & trace-link kan de gever volgen wat er met de gift gebeurt en bij wie de hulp terechtkomt, bijvoorbeeld bij een kind in Afghanistan. Daar hebben 14 miljoen Afghaanse kinderen dringend humanitaire hulp nodig en daar is op heel korte termijn veel extra geld voor nodig.