UNICEF: Recordbedrag van 9,4 miljard dollar nodig voor noodhulp in 2022

7 december 2021

UNICEF heeft in 2022 wereldwijd een recordbedrag van 9,4 miljard dollar nodig voor noodhulp aan meer dan 177 miljoen kinderen in 145 landen en gebieden. Het gaat om kinderen die zijn getroffen door humanitaire crises en de covid-pandemie en die in grote humanitaire nood verkeren. Het benodigde bedrag voor noodhulp is bijna een kwart hoger dan in 2021 en niet eerder zo hoog geweest. 

Un0530465

‘Miljoenen kinderen over de hele wereld lijden onder de gevolgen van conflicten, extreme weersomstandigheden en de klimaatcrisis’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. ‘Nu de covid-pandemie zijn derde jaar in gaat, wordt de benarde situatie van deze kinderen nog eens verergerd door haperende economieën, groeiende armoede en toenemende ongelijkheid. Zoals altijd zijn het de kinderen die al een crisis doormaken, die nu het hardst worden getroffen. Ze hebben dringend hulp nodig.’ 

In deze oproep valt ook bijna 2 miljard dollar voor de noodhulp van UNICEF in Afghanistan, waar 13 miljoen kinderen in erbarmelijke omstandigheden verkeren. Onder hen 1 miljoen kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding, terwijl het gezondheidssysteem op instorten staat. De oproep voor noodfinanciering aan Afghanistan is de grootste oproep die UNICEF ooit voor één land heeft gedaan. 

Andere landen die met dit bedrag worden geholpen zijn onder meer Syrië, Jemen, Ethiopië en ook het werk voor een eerlijke toegang tot covid-vaccins wereldwijd is meegenomen.  

Elk jaar publiceert UNICEF een rapport over noodhulp, het zogenaamde Humanitarian Action for Children (HAC) rapport. Het rapport geeft een overzicht van de behaalde resultaten, maar ook van de plannen en benodigdheden voor het komende jaar. Op 7 december is het rapport voor 2022 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal kinderen dat afhankelijk is van noodhulp nog nooit zo groot is geweest als nu. Voor 2022 is er 8,3 miljard euro nodig om 177 miljoen kinderen wereldwijd te helpen.  

Het Humanitarian Action for Children-rapport van UNICEF is gelanceerd op het Global Forum for Children and Youth (CY21) dat van 7 tot 9 december wordt gehouden. CY21 is het wereldwijde forum dat leiders en experts samenbrengt met kinderen en jongeren.