UNICEF: Ruim half miljoen kinderen getroffen door aardbeving Haïti

17 augustus 2021

De levens van 540.000 kinderen in Haïti worden bedreigd blijkt uit een inventarisatie van UNICEF. Na de krachtige aardbeving van zaterdag werd het land ook nog getroffen door de tropische storm Grace, die zorgt voor hevige regenval en ernstige wateroverlast. Gezondheidscentra, scholen, huizen en bruggen waren door de aardbeving al zwaar beschadigd geraakt. De impact van de ramp zal alleen maar groter worden. Schoon drinkwater is schaars. UNICEF start een fondsenwervende actie voor Haïti en verleent hulp in de getroffen gebieden.

UNICEF

UNICEF

UNICEF

"De aardbeving heeft een impact op de levens van ruim een half miljoen kinderen", vertelt Bruno Maes, hoofd van UNICEF op Haïti. "De meeste kinderen konden door de coronacrisis al ruim een half jaar niet naar school. De verwoesting van minstens 100 scholen komt daar bovenop. Wij maken ons daar grote zorgen over." UNICEF zet tijdelijke leerplekken op, waar kinderen kunnen spelen en les kunnen krijgen totdat de echte scholen waar opgebouwd zijn.

Volgens Maes zijn de noden acuut en hoog. Haïtianen hebben dringend gezondheidszorg, schoon water en onderdak nodig. Vooral schoon drinkwater is schaars, nu door de aardbeving veel waterleidingen zijn beschadigd. UNICEF deelt water uit, maar helpt ook kinderen die door de ramp van hun ouders gescheiden zijn om hun families terug te vinden. 3700 Woningen zijn verwoest, waardoor het bieden van tijdelijk onderdak heel belangrijk is.

De ramp had niet op een slechter moment kunnen komen. Er is politieke instabiliteit, een toename van bende gerelateerd geweld, alarmerende ondervoedingsscijfers en de voortdurende coronacrisis.

Volgens hulpverleners is er behoefte aan alle mogelijke vormen van hulp. Ondervoeding was al een groot probleem op het eiland. Door de ramp zal dit alleen maar erger worden. Daarom zet UNICEF ook in op voedselhulp. UNICEF heeft containers met 30.000 medische hulppakketten naar het rampgebied kunnen brengen. Veel mensen hebben open wonden die behandeld moeten worden. Maar er is nog veel meer nodig om de vraag om hulp aan te kunnen.

Vanwege de onveiligheid en dreiging van bendes, worden veel hulpmiddelen per vliegtuig vervoerd. UNICEF pleit voor een zogenoemde ‘humanitaire corridor’, waardoor hulp ook over land gebracht kan worden en mensen via die weg sneller in veiligheid gebracht kunnen worden. Met de lokale overheid en met de VN, probeert UNICEF dit voor elkaar te krijgen.