Brabanders spreken steun uit voor Giro555: ‘Samen in actie tegen corona’ bij Brabanthallen in Den Bosch

25 mei 2021

Brabanders - ieder met een eigen persoonlijk verhaal - spraken vandaag massaal hun steun uit voor de landelijke inzamelingsactie van Giro555 en roepen op om ‘Samen in actie te komen’ tegen corona. Dit deden zij bij de Giro555-collectebus die op bezoek was bij de vaccinatielocatie de Brabanthallen in Den Bosch.

Verloskundige Janneke Oudenaarden biedt een cheque aan voor 240 euro (de hoogte van de zorgbonus) aan Giro555. Deze wordt namens Giro555 aangenomen door Naomi Nolte, die in Den Bosch is geboren en is opgegroeid in Rosmalen.

Verloskundige Janneke Oudenaarden biedt een cheque aan voor 240 euro (de hoogte van de zorgbonus) aan Giro555. Deze wordt namens Giro555 aangenomen door Naomi Nolte, die in Den Bosch is geboren en is opgegroeid in Rosmalen.

Verloskundige Janneke Oudenaarden biedt een cheque aan voor 240 euro (de hoogte van de zorgbonus) aan Giro555. Deze wordt namens Giro555 aangenomen door Naomi Nolte, die in Den Bosch is geboren en is opgegroeid in Rosmalen.

Udenaar Hans Stil kwam vorig jaar met corona in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en overleefde het ternauwernood. Gelukkig kon hij het verhaal zelf navertellen aan premier Rutte vorig jaar. ‘COVID is een ziekte die niet kijkt naar of iemand geld heeft of niet. Wij zijn rijk, er zijn ook landen die dat niet hebben. Ik vind dat de mensen daar er net zo goed recht op hebben. En het is voor iedereen belangrijk dat de hele wereld gevaccineerd wordt.’ 

Janneke Oudenaarden is verloskundige in Eindhoven en wil zo graag dat we met de hele wereld uit deze pandemie komen dat ze haar zorgbonus aan Giro555 doneert. Oudenaarden: ‘Wij hebben ontzettend geluk dat we in Nederland wonen. We hebben met zijn allen heel veel geluk gehad hoe snel deze vaccins zijn ontwikkeld, maar we weten ook dat de rest van de wereld ontzettend achterloopt met het geven van de vaccinaties. Ik ben me er ontzettend van bewust dat dit probleem pas de wereld uit geholpen wordt op het moment dat de hele wereld gevaccineerd wordt.’

Ook Mustafa Bulut, geestelijk verzorgende bij zowel het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch als het Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis in Tilburg, steunt de nationale inzamelingsactie. ‘En voor mezelf, en voor het ziekenhuis, de patiënten en mijn eigen omgeving doe ik dat heel graag. Want je moet wel elkaar kunnen beschermen en het vaccin helpt daarbij,’ aldus Bulut. ‘Niet alleen wij, maar ook wereldwijd zou het een normaliteit moeten zijn.’

Thérèse Claassen is directeur publieke gezondheid bij de GGD Hart voor Brabant. Zij vindt het belangrijk dat niet alleen iedereen in Nederland, maar ook wereldwijd de kans krijgt geprikt te worden: “We leven op een grote schaal. Nederland is natuurlijk een klein stukje van de wereld en als we echt met elkaar ons hard willen maken tegen corona, dan kunnen we dat doen hier in Den Bosch, hier in Nederland, maar dat moeten we natuurlijk op de schaal van de hele wereld doen.” 

Over ‘Samen in actie tegen corona’ van Giro555

Woensdag 12 mei is het startsein gegeven voor Giro555: Samen in actie tegen corona. Sindsdien gaat de collectebus van Giro555 in alle provincies onder meer langs priklocaties om zo geld op te halen om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Rondom de stops van de bus is altijd een programma. Dit kan een bekende Nederlander zijn die zich hard maakt voor de actie, oproept tot doneren en eventueel een optreden verzorgt, maar ook andere kunstvormen zullen de revue passeren. Daarnaast kan er een deskundige of iemand anders die betrokken is bij het onderwerp aanwezig zijn om te duiden waarom het zo belangrijk is dat we kwetsbare landen helpen in de strijd tegen corona.

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.