Premier Rutte en andere politici spreken steun uit voor Giro555

20 mei 2021

Premier Mark Rutte, D66-partijleider Sigrid Kaag, SP-leider Lilian Marijnissen en PvdA-leider Lilianne Ploumen spraken dinsdag hun steun uit voor Giro555: Samen in actie tegen corona. Actievoorzitter van Giro555 Suzanne Laszlo en directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen waren met de Giro555-collectebus bij de Tweede Kamer om met de politici in gesprek te gaan over waarom we moeten helpen corona te bestrijden in kwetsbare landen. Daarnaast was de in Nederland wonende Nepali Shasi Paudyal aanwezig om te vertellen waarom hulp aan zijn thuisland zo hard nodig is. Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks), Don Ceder (CU) en Laurens Dassen (Volt) vertelden ook dat zij de actie ondersteunen.

Shasi Paudyal in gesprek met demissionair Minister-President Mark Rutte

Shasi Paudyal in gesprek met demissionair Minister-President Mark Rutte

Shasi Paudyal in gesprek met demissionair Minister-President Mark Rutte

Premier Mark Rutte: “Het gaat in Nederland nu gelukkig beter met corona. We zijn er echt ook hier nog niet, maar ook met het vaccineren gaat het beter. Maar het gaat alleen werken als de hele wereld meedoet. Dat is belangrijk voor de landen. We zijn solidair met India, met Nepal, met Afrika, al die landen die het zwaar hebben. En er is ook een direct belang dat het virus niet via die landen weer terug hier kan komen. Dus het is humanitair noodzakelijk, onze hulp aan landen, maar het is ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we ook veilig blijven met zijn allen. Pas als iedereen voldoende vaccinatiegraad heeft, is de hele wereld ook veilig. Dus om die reden: doneer op dit prachtige gironummer, 555!

Fractievoorzitter D66 Sigrid Kaag: “Het is ontzettend belangrijk. Ik hoop dat heel veel mensen genereus geven. Mensen in landen ver weg, mensen op de vlucht, die hebben het keihard nodig. We zijn alleen veilig als de zwakste schakel ook het vaccin heeft kunnen krijgen en daar is deze actie voor.”

Woensdag 12 mei is het startsein gegeven voor Giro555: Samen in actie tegen corona. De komende weken zal de collectebus van Giro555 in alle provincies onder meer langs priklocaties gaan om zo geld op te halen om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Rondom de stops van de bus is altijd een programma. Dit kan een bekende Nederlander zijn die zich hard maakt voor de actie, oproept tot doneren en eventueel een optreden verzorgt, maar ook andere kunstvormen zullen de revue passeren. Daarnaast kan er een deskundige of iemand anders die betrokken is bij het onderwerp aanwezig zijn om te duiden waarom het zo belangrijk is dat we kwetsbare landen helpen in de strijd tegen corona.

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

### Noot voor de redactie ###

Voor meer beeld- en videomateriaal van de Collectebus in Den Haag klik hier, ga naar de mediaroom voor beeld- en videomateriaal van 555Live en Giro555