UNICEF: Ghana ontvangt eerste lading coronavaccins

24 februari 2021

ACCRA – Van de 92 lage en middeninkomenslanden die tegen corona zullen worden gevaccineerd, heeft Ghana vandaag de eerste lading coronavaccins ontvangen van de zogenoemde COVAX-faciliteit. 'Dit is een zeer gedenkwaardige gebeurtenis, omdat de komst van de eerste vaccins naar Ghana van cruciaal belang is om een einde te maken aan de pandemie,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. Ivoorkust is het eerstvolgende land waar aanstaande vrijdag coronavaccins zullen aankomen.

Ghana is het eerste armere land dat coronavaccins ontvangt.

Ghana is het eerste armere land dat coronavaccins ontvangt. 

Ghana is het eerste armere land dat coronavaccins ontvangt. 

Het coronavirus besmette meer dan 80.000 Ghanezen en nog eens 580 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 'In Ghana kan de weg naar herstel eindelijk beginnen,' zegt Laszlo. 'De enige uitweg uit deze crisis is om ervoor te zorgen dat vaccinaties voor iedereen beschikbaar zijn.'  

UNICEF verstrekt doses van coronavaccins aan 92 lage- en middeninkomenslanden. Ghana heeft 600.000 van deze vaccins ontvangen. Deze maken deel uit van de eerste tranche van leveringen van het AstraZeneca / Oxford-vaccin. Laszlo: 'Het wereldwijd vaccineren tegen het coronavirus zal een van de grootste inspanningen in de menselijke geschiedenis zijn en ervoor zorgen dat de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting.'

UNICEF is door de COVAX Facility gevraagd om mensen in armere landen tegen het coronavirus te vaccineren, omdat zij de grootste afnemer van vaccins ter wereld zijn. Jaarlijks koopt en verstrekt de kinderrechtenorganisatie meer dan 2 miljard doses vaccins tegen kinderziektes zoals mazelen en polio. Dit jaar zal UNICEF ook zorgen voor zo’n 2 miljard doses coronavaccins.

In deze wereldwijde operatie zullen eerst zorgverleners en maatschappelijk werkers worden gevaccineerd. Daarna de ouderen en kwetsbare mensen. In de volgende fase zullen ook andere bevolkingsgroepen worden gevaccineerd.