UNICEF onthult groot graffitikunstwerk voor miljoenen kinderen op de vlucht

10 december 2020

AMSTERDAM – UNICEF onthult vandaag een groot graffitikunstwerk in de NDSM-loods in Amsterdam. Hiermee vraagt de kinderrechtenorganisatie aandacht voor 32 miljoen kinderen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. 'Deze kinderen hadden al een moeilijk leven en corona heeft daar een flinke schep bovenop gedaan. Deze kinderen mogen we niet vergeten,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. 

Het graffitikunstwerk bevat de woorden '32 miljoen'

Het graffitikunstwerk bevat de woorden '32 miljoen'

Het graffitikunstwerk bevat de woorden '32 miljoen'

Het met regenboogkleuren bespoten kunstwerk spelt het cijfer '32' en 'miljoen' in woorden en is opgebouwd uit bijna 400 UNICEF hulpgoederendozen. Met 34 meter lengte vult het de hele achterzijde van de loods. 'Het raakt je meteen; de prachtige kleuren, de kindertekeningen en zo groot, dat je de impact voelt van al die kinderen op de vlucht. Het zet je ook aan het denken: 32 miljoen kinderen, die de dupe zijn van oorlog en geweld en alles achter zich hebben moeten laten, dat vind ik echt heel triest,' aldus zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo.

De graffiti-artiesten Stein en Wessel Koning aarzelden geen moment toen ze voor dit project werden gevraagd. 'Vluchtelingkinderen staan letterlijk op straat. Wij maken straatkunst, dus die link was voor ons meteen gelegd,' zegt Stein. 'De straatkunst zie je terug in die rauwe graffitistijl, afgewisseld met kinderlijke tekeningen om te laten zien: dit gaat om kwetsbare kinderen, die wel wat extra kleur in hun leven kunnen gebruiken.'

Het kunstwerk werd ingeleid door zangeres Sterre Koning. Sterre: 'Stel je eens voor: 32 miljoen kinderen, dat is twee keer het aantal inwoners in Nederland’. Om vluchtelingenkinderen voor 2021 een hart onder de riem te steken, schreven Guus Meeuwis, Ranomi en Sterre hoopvolle boodschappen voor de kinderen op de zijkanten van de dozen. De wens van Guus: Een kind moet altijd kind kunnen zijn. 'Het is niet te verkroppen dat vluchtelingenkinderen hun jeugd wordt ontnomen. Ook deze kinderen hebben recht op een warm thuis, onderwijs, familie, vrienden, de sportclub, muziek maken - alles wat ze nodig hebben om op te kunnen groeien tot mooie, lieve mensen,' aldus Guus.

Het kunstobject ligt er nog tot eind van de middag. Het grootste deel van de beschilderde dozen worden op 26 locaties door het hele land bij UNICEF-vrijwilligers bezorgd. De vrijwilligers vragen buren, familie, kinderen, scholen en prominenten om ook mooie wensen voor vluchtelingenkinderen op de dozen te schrijven. En op social met de hashtag #ikkies hun beschilderde pakjes te laten zien. Daarnaast wordt het cijfer '32' geëxposeerd in ’s werelds grootste straatkunstmuseum STRAAT. 

De actie is onderdeel van de campagne 'Kies je pakje'. Hiermee vraagt UNICEF aandacht voor 32 miljoen kinderen die door oorlog en conflict van huis en haard verdreven zijn. De impact van de coronacrisis op de levens van deze kinderen is groot. Duizenden kinderen gaan met honger naar bed. Jongeren zijn hun toekomstperspectief kwijt. Kinderen kunnen niet naar school of moeten de straat op om te bedelen. Meisjes worden noodgedwongen uitgehuwelijkt. Dat maakt de coronacrisis ook een kindercrisis. Voor meer info: unicef.nl/pakje.