UNICEF legt 520 miljoen spuiten klaar voor coronavaccinaties

19 oktober 2020

DEN HAAG – Nog voor het einde van het jaar slaat UNICEF ​​520 miljoen injectiespuiten op voor mogelijke coronavaccinaties. 'Het is belangrijk dat de benodigde spuiten in de landen beschikbaar zijn voordat de vaccins arriveren, en dat dit op een snelle, veilige en efficiënte manier gebeurt,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Jongen ontvangt een polio-vaccin in Congo.

Jongen ontvangt een polio-vaccin in Congo. 

Jongen ontvangt een polio-vaccin in Congo. 

UNICEF is aangewezen om mensen in 92 lage- en middeninkomenslanden tegen het coronavirus te vaccineren. 'We zijn hiervoor gevraagd omdat we de grootste afnemer van vaccins ter wereld zijn en jaarlijks meer dan 2 miljard doses vaccins tegen kinderziektes toedienen,' legt Laszlo uit. 'Het wereldwijd vaccineren tegen COVID-19 zal een van de grootste inspanningen in de menselijke geschiedenis zijn.'

Als er voldoende COVID-19-vaccins beschikbaar zijn, zal UNICEF in 2021 ook voor meer dan een miljard injectiespuiten aanschaffen. Dit komt bovenop de 620 miljoen spuiten die UNICEF nodig heeft voor vaccinatieprogramma’s tegen andere ziekten als mazelen, polio, difterie, tetanus en kinkhoest.  

Naast injectiespuiten koopt UNICEF nog eens 5 miljoen kluisjes zodat gebruikte spuiten en naalden op een veilige manier kunnen worden weggegooid door medisch personeel. Elke kluis bevat 100 spuiten, en al het injectiemateriaal is houdbaar voor vijf jaar. Voor het hele COVID-19-vaccinatieprogramma werkt UNICEF samen met Vaccinatie Alliantie Gavi en de COVAX Facility.  

Lees meer over het COVID-19-vaccinatieprogramma op onze coronapagina.