UNICEF: 370 miljoen kinderen missen cruciale schoolmaaltijd door corona

29 april 2020

DEN HAAG - Wereldwijd missen 370 miljoen kinderen hun schoolmaaltijd door het sluiten van scholen vanwege corona. UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de UN (WFP) waarschuwen voor de verwoestende gevolgen voor de voeding en gezondheid van deze kinderen. ‘Voor miljoenen kinderen over de hele wereld is de maaltijd die ze op school krijgen de enige maaltijd van de dag', zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.  

Een schoolmaaltijd op een basisschool in Gouth Mahudi, India.

Zonder deze maaltijd lijden kinderen honger, dreigen ze ziek te worden, stoppen ze met school en verliezen ze hun beste kans om aan de armoede te ontsnappen. ‘We moeten nu actie ondernemen om te voorkomen dat de coronapandemie een hongercatastrofe wordt', zegt Laszlo.  

School is zoveel meer dan een plek om te leren. Voor veel kinderen is het een levensader voor veiligheid, gezondheid en voeding. Naast schoolmaaltijden krijgen veel kinderen in arme landen via school toegang tot gezondheidsdiensten, zoals vaccinaties en ontworming.  

Schoolmaaltijden zijn extra cruciaal voor meisjes. In veel landen kan de belofte van een maaltijd voldoende zijn om ouders die leven in armoede, hun dochter naar school te laten gaan, waardoor ze kan ontsnappen aan zwaar werk of een vroeg huwelijk. 

UNICEF en WFP werken samen met regeringen om kinderen te ondersteunen die tijdens de coronacrisis niet naar school gaan. UNICEF ondersteunt overheden om schoolmaaltijden op alternatieve manieren door te kunnen laten gaan. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat families schoolmaaltijden op kunnen halen of door financiële steun te geven om eten te kopen. 

UNICEF en WFP willen de komende maanden zorgen dat scholen die weer opengaan, ook weer schoolmaaltijden en gezondheidsprogramma’s aanbieden aan kinderen. Dit zal ook een stimulans zijn voor ouders om hun kinderen weer terug naar school te sturen zodat deze kinderen een veilige basis hebben, ondanks de ontwrichting van hun leven door corona.