UNICEF: Voedingssituatie van miljoenen kinderen zorgwekkend tijdens corona

21 april 2020

DEN HAAG - 75 miljoen chronisch ondervoede kinderen en 17 miljoen kinderen met acute ondervoeding hadden in 2019 dringend voedsel en humanitaire hulp nodig. Die situatie is nog vrijwel onveranderd, nu in 55 landen sprake is van een voedselcrisis en de coronacrisis de voedselsystemen nog verder verstoort. Dat blijkt uit een nieuw rapport van onder andere UNICEF dat vandaag verschijnt.

Aichatou uit Mali is 6 maanden oud en lijdt aan ernstige acute ondervoeding.

Aichatou uit Mali is 6 maanden oud en lijdt aan ernstige acute ondervoeding.

Aichatou uit Mali is 6 maanden oud en lijdt aan ernstige acute ondervoeding.

De nieuwe cijfers laten een schrijnend beeld zien van de wereldwijde acute voedselonzekerheid - nog voordat de pandemie de voedselsystemen begon te beïnvloeden. ‘Als de situatie al vóór deze coronacrisis zo erg is, houden we ons hart vast wat er gebeurt tijdens de coronacrisis’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

The Global Report on Food Crises bevat gegevens over het aantal mensen dat in 2019 te maken heeft met acute voedselonzekerheid in landen die worden geteisterd door voedselcrises. Voedselcrises in 55 landen hebben een grote impact op de voeding van kinderen. De crises beïnvloeden de hoeveelheid, frequentie, veiligheid en diversiteit van het voedsel dat kinderen eten.

In lage- en middeninkomenslanden krijgen twee op de drie jonge kinderen niet de voeding die ze nodig hebben om te overleven, te groeien en hun volledige potentieel te ontwikkelen. De situatie voor acuut ondervoede kinderen was in 2019 met name zorgwekkend in Pakistan, Ethiopië, de Democratische Republiek Congo, Soedan, Afghanistan en Jemen.

‘De impact van de corona-pandemie op de voedselzekerheid van kinderen kan verwoestend zijn. Om kinderen te beschermen tegen de ergste gevolgen van corona, moeten we nu alles op alles zetten om te zorgen dat kinderen de voeding krijgen die zij zo hard nodig hebben’, zegt Laszlo.

De coronacrisis heeft op verschillende manieren impact op de voedingssituatie van kinderen. Zo schat UNICEF dat door de wereldwijde schoolsluiting, als gevolg van de coronacrisis, ruim 368 miljoen kinderen in 143 landen hun belangrijkste hoofdmaaltijd missen. Zij kregen deze op school en hebben thuis vaak onvoldoende te eten. Bovendien zullen lockdown-maatregelen de voedselmarkten in veel landen verstoren, hebben gezinnen minder mogelijkheden om (voedzaam) voedsel te kopen door verlies van inkomen en kunnen de screening en behandeling van kinderen met acute ondervoeding beperkt worden.

Het rapport is beschikbaar op www.fightfoodcrises.net