UNICEF: Nederland moet nu kinderen uit Griekse kampen opnemen

18 april 2020

Den Haag- Vandaag kwamen 47 alleenreizende minderjarige asielzoekers vanuit Griekenland aan in Duitsland. Woensdag werden  al 12 kinderen door Luxemburg opgenomen. ‘De komst van de kinderen toont aan dat het ook voor Nederland mogelijk is deze kwetsbare kinderen te helpen’, zegt Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland.

Kinderen in het opvang- en identificatiecentrum in Moria, op het eiland Lesbos in Griekenland. 

Kinderen in het opvang- en identificatiecentrum in Moria, op het eiland Lesbos in Griekenland. 

Kinderen in het opvang- en identificatiecentrum in Moria, op het eiland Lesbos in Griekenland. 

Er is meer inzet nodig vanuit Europa. Nog duizenden vluchtelingen en migranten verblijven in zeer slechte omstandigheden in overvolle kampen op de Griekse eilanden. Zij hebben dringend hulp nodig.

UNICEF roept  Europese lidstaten, waaronder Nederland, op om kwetsbare kinderen uit Griekenland op te nemen. ‘Het opvangen van kwetsbare kinderen, zeker in deze tijden van corona, is een mensenrechtenverplichting voor alle Europese landen. Wij willen dat ook Nederland en de andere EU-landen zo snel mogelijk vluchtelingen- en migrantenkinderen van de Griekse eilanden ophalen’, aldus Laszlo.

De kinderen in Griekse vluchtelingenkampen kunnen niet langer wachten. Ze lopen een verhoogd risico het corona-virus op te lopen, omdat er in de kampen onvoldoende medische zorg en water beschikbaar is. In de overvolle kampen is ook afstand houden vaak onmogelijk. Elke dag die kinderen daar doorbrengen is een dag te veel. De corona-pandemie kan verwoestende gevolgen hebben voor de kinderen en gezinnen die onder rampzalige omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen leven.

Tien EU-lidstaten en Zwitserland hebben toegezegd kinderen op te nemen. Maar Nederland heeft nog geen enkel gehoor gegeven aan de oproep van de Griekse overheid om alleenreizende minderjarige asielzoekers uit de overvolle Griekse kampen naar andere EU-lidstaten over te plaatsen. UNICEF Nederland roept de Nederlandse regering op om ook zo snel mogelijk deze kwetsbare kinderen op te nemen en bescherming te bieden.