UNICEF: 'Laat gedetineerde kinderen vrij vanwege verhoogd risico op corona'

13 april 2020

DEN HAAG - Over de hele wereld leven honderdduizenden kinderen in gevangenschap. Zij lopen een groot risico om besmet te raken met het coronavirus, dat zegt UNICEF. 'Vaak zitten deze kinderen in overvolle ruimtes, met beperkte toegang tot voeding, gezondheidszorg en goede hygiëne. Een gevaarlijke mix aan omstandigheden wat het virus makkelijk verspreidt,' aldus Suzanne Laszlo, UNICEF-directeur.

Een jongen zit gevangen in een detentiecentrum in Libië.

Een jongen zit gevangen in een detentiecentrum in Libië. 

Een jongen zit gevangen in een detentiecentrum in Libië. 

Kinderen zitten gevangen in jeugdgevangenissen, in voorlopige hechtenis of vreemdelingendetentie. Ook worden ze vastgehouden in verband met gewapende conflicten, voor nationale veiligheid of vanwege activisme of ze wonen bij hun ouders in bewaring. 'Een uitbraak in een van deze voorzieningen kan ieder moment plaatsvinden,' zegt Laszlo. 'Een beangstigende gedachte.' 

Gedetineerde kinderen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus als gevolg van onderliggende lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Daarbij komen kinderen in gevangenschap sneller in aanraking met verwaarlozing, misbruik en gendergerelateerd geweld, vooral als er door de pandemie te weinig personeel is of de medische zorg beperkt. 

UNICEF doet een dringend beroep op regeringen en andere detentie-autoriteiten om alle gedetineerde kinderen vrij te laten die veilig kunnen terugkeren naar hun familie. Voor kinderen zonder een veilig thuis moet worden gezocht naar een geschikt alternatief zoals andere gezins- of gemeenschapsgerichte zorg. Daarvoor heeft UNICEF met andere kinderrechtenorganisaties richtlijnen opgesteld. 'Kinderen hebben recht op bescherming, veiligheid en welzijn,' zegt Laszlo. 'Deze rechten moeten worden gewaarborgd, ook en juist in tijden van crisis.'

UNICEF wil ook dat nieuwe opnames van kinderen in jeugdgevangenissen, vreemdelingenbewaring en andere detentiecentra direct worden opgeschort. In Nederland worden, bijvoorbeeld, tijdelijk geen kinderen meer vastgehouden in vreemdelingenbewaring, omdat zij momenteel door het coronavirus niet meer kunnen worden uitgezet.