UNICEF: 'Ook gevluchte kinderen hebben tijdens coronacrisis recht op zorg'

2 april 2020

DEN HAAG – Vluchtelingen- en migrantenkinderen moeten - net als ieder ander kind - toegang krijgen tot testen en medische zorg in tijden van corona. Dat zegt UNICEF die eerder waarschuwde voor virusuitbraken in vluchtelingenkampen, overvolle opvangcentra of detentiecentra. De organisatie wil dat vluchtelingen- en migrantengezinnen niet vanwege de corona-maatregelen en het sluiten van grenzen worden belemmerd in hun recht om asiel aan te vragen en zich te herenigen met gezinsleden. 

Duizenden vluchtelingen aan de grens met Turkije en Griekenland lopen kans om besmet te worden door corona.

Duizenden vluchtelingen aan de grens met Turkije en Griekenland lopen kans om besmet te worden door corona. 

Duizenden vluchtelingen aan de grens met Turkije en Griekenland lopen kans om besmet te worden door corona. 

UNICEF maakt zich zorgen om de 31miljoen kinderen die uit hun huizen zijn verdreven. Al deze kinderen zijn door het coronavirus nu extra kwetsbaar en hebben hulp nodig. Kinderen en gezinnen die in overvolle vluchtelingenkampen of nederzettingen wonen, worden eerder ziek en zijn minder goed in staat om de ziekte te bestrijden door een gebrek aan gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en schoon water. 'Op drift geraakte kinderen en gezinnen moeten snel uit gevarenzones worden verplaatst naar geschikte accommodaties waar ze toegang hebben tot water, zeep en bescherming,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

De Griekse eilanden vormen zo’n gevarenzone. Voor vluchtelingen- en migrantenkinderen is de situatie extra nijpend door de dreiging van het coronavirus. De ruim 5.300 alleenreizende vluchtelingenkinderen staan daar ook nog eens bloot aan geweld, misbruik en uitbuiting. Meer dan de helft van deze kinderen verblijft in overbezette kampen op de eilanden en in detentiecentra op het vasteland. Laszlo: 'Daarom is het cruciaal dat deze kinderen en gezinnen door andere EU-landen worden opgenomen zodra dat mogelijk is.'

UNICEF werkt samen met partners om de wereldwijde verspreiding van het coronavirus onder vluchtelingen en migranten te voorkomen. UNICEF zorgt voor toegang tot schoon water en levert hulpgoederen om de hygiëne te bevorderen. 'Maar we kunnen dit niet alleen,' zegt Laszlo. 'Overheden en de internationale gemeenschap moeten meer dan ooit samenkomen om de meest kwetsbare kinderen in deze moeilijke tijd te beschermen. In Nederland en ook over de grens.'