Negen jaar oorlog in Syrië: 4 op de 5 kinderen hebben hulp nodig

15 maart 2020

IDLIB - Vandaag gaat de oorlog in Syrië zijn tiende jaar in. De impact op kinderen is enorm, dat zegt UNICEF die na alle oorlogsjaren in een rapport de balans opmaakt. Zeker 4 op de 5 kinderen hebben humanitaire hulp nodig. Bijna 6 miljoen kinderen zijn in oorlog of als vluchteling geboren. 'Deze kinderen hebben dringend bescherming en veiligheid nodig. Dat zij al zo lang zoveel verlies, angst en ontbering moeten doorstaan, is absoluut ondraaglijk,' aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo.

Veel kinderen in Syrië zijn ondervoed, blijkt vaak uit de screening van UNICEF.

Veel kinderen in Syrië zijn ondervoed, blijkt vaak uit de screening van UNICEF.

Veel kinderen in Syrië zijn ondervoed, blijkt vaak uit de screening van UNICEF.

De kinderen in Syrië zijn al negen jaar lang omringd door geweld, dood, verlies en ontheemding. Inmiddels zijn meer dan 9.000 kinderen gedood of gewond geraakt. Bijna 5.000 kinderen, waarvan sommige nog maar zeven jaar oud, zijn gerekruteerd om in de oorlog - vaak aan de frontlinie - mee te vechten. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot medische hulp, schoon drinkwater, voeding en warme kleding.

Sinds 2012 is het aantal ontheemde kinderen in Syrië meer dan verdubbeld. In de afgelopen drie maanden heeft het geweld in het noordwesten van het land nog eens 575.000 kinderen verdreven, het hoogste aantal kinderen dat in zo'n korte tijd op drift is geraakt sinds de oorlog in 2011 begon. Inmiddels zijn kinderen en gezinnen massaal binnen Syrië gevlucht, over de grenzen en daarbuiten. De druk op gast- en vluchtelingengemeenschappen in Jordanië, Libanon, Irak, Egypte en Turkije is buitenproportioneel. Zij vangen 83 procent van het totaal aantal Syrische vluchtelingen op. Ook is het aantal gevluchte kinderen in deze landen meer dan vertienvoudigd tot 2,5 miljoen.

Naar schatting gaan 2,8 miljoen Syrische kinderen niet naar school. Sommige kinderen zijn nooit naar school geweest, terwijl anderen negen jaar van hun opleiding hebben gemist, iets wat moeilijk in te halen valt. Bijna de helft van de scholen is vernietigd of in gebruik voor opvang of militaire doeleinden. Laszlo: 'Deze kinderen hebben recht op bescherming, het recht om in vrijheid te kunnen opgroeien, recht op onderwijs. Stop met het vernietigen van kinderlevens en geef de kinderen in Syrië weer een toekomst.'

UNICEF blijft in de getroffen gebieden aanwezig om humanitaire hulp te verlenen aan de miljoenen kinderen in nood. Vorig jaar werden 1 miljoen kinderen psychosociaal ondersteund en 750.000 kinderen ingeënt tegen ziekten zoals de mazelen. Ook kregen 3 miljoen kinderen onderwijs en 5,3 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater.