UNICEF: Elke dag 6500 kinderen op de vlucht in Noordwest-Syrië

3 februari 2020

New York – Alleen al in de afgelopen week moesten in Noordwest-Syrië meer dan 6500 kinderen per dag vluchten voor geweld. UNICEF roept op tot een onmiddellijke stop van geweld om de kinderen bescherming en humanitaire hulp te bieden. 

Uni275747

‘De situatie in Noordwest-Syrië veroorzaakt een ongekende crisis voor kinderen’, zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. ‘Het aantal kinderen dat ontheemd is in dit gebied is sinds december opgelopen tot 300.000 kinderen.’ 

UNICEF schat dat op dit moment 1,2 miljoen kinderen in Noordwest-Syrië in grote nood verkeren. Er is een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Kinderen en gezinnen nemen hun toevlucht in scholen, moskeeën, bouwplaatsen en winkels. Veel kinderen zijn gedwongen om buiten in de regen en vrieskou te leven. Toegang tot basisvoorzieningen als gezondheidszorg, water en sanitair is er niet of nauwelijks. 

In Idlib, waar drie kwart van de mensen in nood kinderen en vrouwen zijn, worden mensen steeds wanhopiger omdat er geen enkele veilige ontsnapping aan het geweld mogelijk is. Idlib kent het hoogste aantal doden onder kinderen.

UNICEF en partners zijn ter plekke om de getroffen kinderen en hun families te helpen met medische zorg, voeding, bescherming, veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. De levering van levensreddende hulp is cruciaal en moet doorgaan. Maar dat brengt nog geen einde aan het lijden van deze kinderen. Het geweld moet onmiddellijk stoppen om deze kinderen te redden.           

UNICEF is deze winter een campagne gestart om gevluchte kinderen in het Midden-Oosten bescherming te bieden tegen kou, honger en trauma’s. Op www.unicef.nl/pakje is het mogelijk om een winterpakket samen te stellen en te volgen tot het wordt bezorgd.