UNICEF levert China noodhulpgoederen in strijd tegen coronavirus

29 januari 2020

Een vliegtuig vol UNICEF-noodhulpgoederen; ademhalingsmaskers en beschermende kleding voor gezondheidswerkers, is vandaag geland in Shanghai om de Chinese regering te helpen het coronavirus terug te dringen.

Hulpgoederen komen vanuit het pakhuis in Kopenhagen.

Hulpgoederen komen vanuit het pakhuis in Kopenhagen.

Hulpgoederen komen vanuit het pakhuis in Kopenhagen.

De levering bestaat uit 6 ton aan noodhulpgoederen en is afkomstig uit het UNICEF-pakhuis in Kopenhagen met als bestemming Wuhan. Vanuit deze locatie kan UNICEF de wereld binnen aanzienlijke tijd van diverse (nood)hulpmaterialen voorzien. De komende dagen en weken zullen er meer items naar China worden verzonden. 

'Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Daarom is het extra belangrijk om alle benodigde middelen nu in te zetten om dit een halt toe te roepen,' zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. 'We weten misschien niet genoeg over de impact van het virus op kinderen of hoeveel kinderen er last van hebben, maar we weten wel dat nauwlettend toezicht en preventie van cruciaal belang zijn.'

Tot nu toe zijn bijna 6.000 mensen besmet met het virus en neemt het aantal snel toe. De meeste gevallen zijn bekend in China en er zijn meldingen geweest van kinderen die geïnfecteerd zijn.

UNICEF staat in nauw contact met de Chinese autoriteiten, waaronder het ministerie van Handel en de Nationale Gezondheidscommissie, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere VN-agentschappen om de ontwikkelingen en behoeften die zijn ontstaan te volgen naarmate de situatie zich verder ontwikkelt.

Coronavirussen worden overgedragen via: direct contact, ademhalingsdruppeltjes zoals hoesten en niezen en door contact met besmette oppervlakten. Symptomen zijn onder meer: koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In de meer ernstige gevallen kan een infectie ook longontsteking, ernstige acute ademhalingssyndromen, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken.

Voorkom het risico van overdracht door: 

  • Regelmatig de handen met zeep te wassen of met middelen op basis van alcohol of zeep en water;
  • ​​​​​​​De mond en neus te bedekken bij hoesten of niezen;
  • ​​​​​​​Contact te vermijden met iedereen die koorts heeft of hoest;
  • Zo vroeg mogelijk medische zorg in te schakelen als sprake is van koorts, hoest of moeite met ademhalen en de zorgverlener op de hoogte te brengen van de reisgeschiedenis; 
  • Direct onbeschermd contact te vermijden met levende dieren en oppervlakten die in contact zijn geweest met dieren.