UNICEF: Tienduizenden kinderen in Libië lopen gevaar

18 januari 2020

New York – Kinderen in Libië, waaronder kinderen van vluchtelingen, lijden onder het geweld en de chaos die het gevolg zijn van de langdurige burgeroorlog in Libië. Dat zegt UNICEF voorafgaand aan een vredesconferentie in Berlijn aanstaande zondag.

Foto van kind in detentiecentrum Zawiya, Libië

Kind in detentiecentrum Zawiya, Libië

Kind in detentiecentrum Zawiya, Libië

‘Sinds april vorig jaar, toen gevechten uitbraken in Tripoli en West Libië, zijn de omstandigheden van kinderen en burgers verder verslechterd’, aldus Henrietta Fore, directeur van UNICEF. ‘Bij aanvallen op dichtbevolkte gebieden zijn honderden doden gevallen. UNICEF heeft meldingen dat ook kinderen vermoord of verminkt worden. Kinderen worden bovendien geronseld om te vechten. Inmiddels zijn meer dan 150.000 mensen, waaronder 90.000 kinderen, genoodzaakt om hun huizen te verlaten en te vluchten.’

Ook de infrastructuur waar kinderen van afhankelijk zijn, wordt kapot gemaakt. Bijna 30 gezondheidscentra zijn in de gevechten beschadigd, waarvan er 13 moesten sluiten. Door aanvallen op scholen en de dreiging van geweld kunnen 200.000 kinderen niet meer naar school. Watervoorzieningen zijn beschadigd en afval kan niet meer worden opgehaald, waardoor het risico op ziektes als cholera toeneemt.

De 60.000 kinderen van vluchtelingen en migranten die momenteel in de stedelijke gebieden verblijven, zijn bijzonder kwetsbaar. Vooral de 15.000 kinderen die zonder ouders moesten vluchten en degenen die in detentie zitten lopen extra gevaar. Deze kinderen hadden al beperkte toegang tot bescherming en basisvoorzieningen, maar door het toenemende conflict in Libië is hun situatie verder verslechterd.

UNICEF en partners zijn ter plekke om de getroffen kinderen en hun families te helpen met medische zorg, voeding, bescherming, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen. Ook kinderen op de vlucht die in detentiecentra worden vastgehouden, krijgen hulp. Aanvallen op de infrastructuur, burgers en hulpverleners ondermijnen de humanitaire hulp, meldt UNICEF.

Kinderen in Libië bevinden zich in een onacceptabele situatie. UNICEF roept daarom alle partijen in het conflict op om kinderen te beschermen en te stoppen met het gebruik van kinderen in de strijd. UNICEF vraagt ook de autoriteiten in Libië om de detentie van kinderen op de vlucht te stoppen en veilige opvang aan deze kinderen te bieden.

Vlak voor aanvang van de vredesconferentie in Berlijn aanstaande zondag, vraagt Unicef alle betrokken partijen om met spoed te komen tot een duurzaam vredesakkoord zodat de kinderen in Libië geen gevaar meer lopen.

UNICEF is deze winter een campagne gestart om gevluchte kinderen in het Midden-Oosten bescherming te bieden tegen kou, honger en trauma’s. Op www.unicef.nl/pakje is het mogelijk om een winterpakket samen te stellen en te volgen tot het wordt bezorgd.