Elke dag negen kinderen gedood of verminkt in Afghanistan

19 december 2019

KABUL - Nederland zet Afghaanse kinderen uit naar een land waar elke dag negen kinderen worden gedood of verminkt. 40 jaar conflict in Afghanistan heeft een verwoestende impact op kinderen, dat zegt UNICEF op basis van een nieuw rapport over de schrijnende situatie van kinderen in Afghanistan.

In een Afghaans weeshuis kan een jongen weer lopen nadat hij door een bomaanslag zijn beide benen verloor.

In een Afghaans weeshuis kan een jongen weer lopen nadat hij door een bomaanslag zijn beide benen verloor.

In een Afghaans weeshuis kan een jongen weer lopen nadat hij door een bomaanslag zijn beide benen verloor.

Uit het rapport blijkt dat in de eerste negen maanden van 2019 elke dag gemiddeld negen kinderen werden gedood of verminkt. Dit betekent een stijging van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018, die grotendeels te wijten is aan een toename van zelfmoordaanslagen.

'Zelfs volgens de grimmige normen van Afghanistan is 2019 een bijzonder dodelijk jaar voor kinderen,' zegt UNICEF- directeur Henrietta Fore. 'Kinderen, hun families en gemeenschappen lijden elke dag aan de vreselijke gevolgen van conflicten. Deze kinderen zijn wanhopig om op te groeien, naar school te gaan, vaardigheden te leren en een toekomst voor zichzelf op te bouwen. We kunnen en moeten zoveel meer doen om hun buitengewone moed en veerkracht te versterken.'

Tussen 2009 en 2018 werden bijna 6500 kinderen gedood en raakten circa 15.000 gewond. Daarmee was Afghanistan vorig jaar de meest dodelijke oorlogszone ter wereld. Naast de verwoestende impact van het geweld op kinderen, wordt hun leven ook verstoord door de effecten van natuurrampen, armoede en onderontwikkeling.

'Jonge Afghanen moeten weten dat hun loopbaanperspectieven verder gaan dan alleen lid worden van een gewapende groep of het land ontvluchten om hun geluk in het buitenland te beproeven,' zegt Abicacar Kampo van UNICEF Afghanistan. In 2019 bereikten tot nu toe meer dan 8.000 Afghaanse kinderen de grenzen van Griekenland. In Nederland vroegen dit jaar 50 Afghaanse alleenreizende minderjarige kinderen asiel aan.

Nederland is in vergelijking met andere landen streng in het beoordelen van asielaanvragen van Afghaanse vluchtelingen. Zo krijgt deze groep vluchtelingen in Italië in 85,7 procent en in Frankrijk in circa 67 procent van de gevallen een verblijfsstatus. In Nederland is dat bijna 34 procent.

UNICEF roept Nederland en andere landen op te stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde Afghaanse kinderen en hun gezinnen zolang het in Afghanistan zo onveilig is. De kinderrechtenorganisatie vindt het onaanvaardbaar om kinderen terug te sturen naar een land in oorlog, waar zij het risico lopen slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen.

Zo blijkt uit het rapport dat: 

• 1 op de 3 meisjes trouwt vóór haar 18e verjaardag;
• 3,7 miljoen kinderen niet naar school gaan;
• 600.000 kinderen onder de vijf jaar ernstig ondervoed zijn;
• 30 procent van de kinderen betrokken is kinderarbeid;
• 400.000 jonge Afghanen elk jaar op de arbeidsmarkt komen, maar vaak de beroepsvaardigheden missen die nodig zijn om een baan te vinden.

UNICEF werkt samen met de autoriteiten en lokale gemeenschappen om eermoorden, huiselijk geweld en seksueel geweld bij meisjes aan te pakken. Ook zijn kinderen ernstig ondervoed en is dringend hulp nodig om nog eens 300.000 kinderen in nood te bereiken.