UNICEF: bijna 50 miljoen kinderen op de vlucht

9 december 2019

DEN HAAG - Bijna 50 miljoen kinderen zijn op de vlucht. Daarvan bevinden zich 9 miljoen kinderen in het Midden-Oosten. Niet eerder waren er zoveel kinderen op de vlucht door oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Er is dringend meer hulp nodig om al die miljoenen kinderen bij te kunnen staan, zo zegt UNICEF. 'Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers,' zegt Geert Cappelaere, die tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten werkte en veel oorlogen van dichtbij meemaakte.

Syrisch jongetje op de arm van zijn vader

Deze Syrische vluchtelingen zijn net in Irak gearriveerd

Deze Syrische vluchtelingen zijn net in Irak gearriveerd

In het Midden-Oosten zijn 8,8 miljoen kinderen op de vlucht. Deze kinderen zijn verspreid over: Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, Jemen, Syrië, Palestina en Turkije. De meeste kinderen komen uit Syrië: 2,5 miljoen. De families die in Syrië zijn achtergebleven hebben geen geld voor winterkleding. Ook is er te weinig voeding, medische zorg en onderwijs voorhanden. Door de recente inval in noordoost Syrië zijn ook nog eens 7.000 kinderen de grens overgestoken naar Irak. Deze kinderen hebben dringend psychosociale zorg en bescherming nodig.

'Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld. Ondertussen maken ze ongekende wreedheden mee. Voor volwassen is het al moeilijk om dat een plek te geven, maar voor kinderen helemaal,' zegt Cappelaere. In tien jaar tijd zag hij de humanitaire crisis in het Midden-Oosten steeds groter worden en het aantal ontheemden en vluchtelingen stijgen. 'Deze kinderen leven in onzekerheid en weten vaak niet wat er met hun vriendjes en familie is gebeurd. Voor een kind is dat vreselijk.'

Op het moment wordt 9 op de 10 gevluchte kinderen opgevangen in de regio. Libanon en Jordanië bieden onderdak aan de meeste vluchtelingen: in Jordanië 2,7 miljoen en Libanon 1,5 miljoen. In Libanon is meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen jonger dan 18 jaar. De situatie van deze kinderen is schrijnend. Door een gebrek aan goede opvang leven gezinnen in overvolle accommodaties. De meeste families hebben geen inkomen. In Jordanië leeft 93 procent van de vluchtelingen onder de armoedegrens. UNICEF helpt hen met onderwijs, bescherming, vaccinaties, veilig drinkwater en gezondheidszorg.

UNICEF maakt zich grote zorgen om het lot van al deze gezinnen en kinderen. Zeker met de winter en de vrieskou in aantocht. 'Als de winter valt in dit soort landen, hebben de kinderen het zwaar. Ze moeten overleven zonder elektriciteit of dichte schoenen om op te lopen,' legt Cappelaere uit. Volgens hem is politieke moed nodig om het kinderleed te stoppen. 'Als het belang van de lokale bevolking centraal kan staan en kinderrechten worden gewaarborgd, dan is de oplossing nabij. UNICEF blijft regeringsleiders hieraan herinneren, elke dag weer, waar ook ter wereld.'