UNICEF: meeste kinderen in nood in Midden-Oosten

4 december 2019

GENÈVE, 4 december 2019 -  Om kinderen in conflict- en rampgebieden te helpen is in 2020 4,2 miljard dollar aan hulp nodig. Dat is het hoogste bedrag ooit. De meeste hulp is nodig voor het Midden-Oosten. Dat staat in het rapport Humanitarian Action for Children, dat UNICEF vandaag publiceert. Volgens UNICEF-directeur Henrietta Fore is het aantal kinderen dat hulp nodig heeft nog niet eerder zo hoog geweest, sinds de organisatie begonnen is met het bijhouden van gegevens.

jongetje in Syrisch vluchtelingenkamp in de winter

Kinderen op de vlucht zijn kwetsbaar

Kinderen op de vlucht zijn kwetsbaar

Het aantal landen in conflict was nog nooit zo hoog sinds in 1989 het Kinderrechtenverdrag werd aangenomen. Een schrijnend aandeel daarvan vormt Syrië: na bijna negen jaar oorlog zijn er 5 miljoen kinderen in nood en leven 2,5 miljoen kinderen als vluchtelingen in de hele regio. Zij hebben grote tekorten: gebrek aan winterkleren, te kort aan voeding, medische zorg en onderwijs. In totaal is volgend jaar 295 miljoen dollar nodig voor hulp aan kinderen in Syrië en 864 miljoen dollar voor Syrische vluchtelingen die verblijven in de omringende landen zoals Libanon en Jordanië.  

Een grote zorg voor UNICEF is het inzamelen van voldoende geld. Tot 1 november 2019 was slechts 57 procent van de totale begroting gefinancierd. ‘Ons vermogen om kinderen te ondersteunen vanaf het moment dat een ramp toeslaat tot ze weer hun normale leven kunnen hervatten, vereist financiering die snel beschikbaar is, meerdere jaren duurt en niet gebonden is aan bepaalde landen of problemen’, aldus Fore. UNICEF leunt op giften van donateurs en krijgt daarnaast gelden van bedrijven en overheden. De Nederlandse overheid is een belangrijke steunpilaar.  

Naast hulp aan kinderen in conflictgebieden biedt UNICEF hulp aan kinderen na natuurrampen, veroorzaakt door extreme weersomstandigheden. Meer dan een half miljard kinderen leven in gebieden waar extreem veel overstromingen voorkomen. Bijna 160 miljoen anderen wonen op een plaats die bedreigd wordt door periodes van ernstige droogte. Gewapende groepen buiten in dit soort landen maar al te vaak crisisomstandigheden uit. Geweld en onveiligheid zorgen ervoor dat bijna 2 miljoen kinderen wereldwijd geen toegang hebben tot onderwijs.

In 2020 wil UNICEF samen met zijn partners 59 miljoen kinderen in 64 landen levensreddende hulp bieden:

  • 5,1 miljoen kinderen behandelen tegen ernstige acute ondervoeding
  • 8,5 miljoen kinderen vaccineren tegen mazelen
  • 28,4 miljoen mensen toegang geven tot schoon drinkwater
  • 4,5 miljoen kinderen en verzorgers toegang geven tot psychosociale ondersteuning
  • 10,2 miljoen kinderen toegang geven tot onderwijs

In de eerste 8 maanden van 2019 bereikten UNICEF en partners bijna 51 miljoen mensen, waaronder 29 miljoen kinderen. Concreet:

  • 2,1 miljoen kinderen werden behandeld voor ernstige acute ondervoeding
  • 28,9 miljoen kinderen werden gevaccineerd tegen mazelen
  • 32,2 miljoen mensen kregen toegang tot schoon drinkwater
  • 2,6 miljoen kinderen en zorgverleners kregen toegang tot psychosociale hulp
  • 3,9 miljoen kinderen kregen toegang tot onderwijs