Meidencoaches winnen Paul van Vliet Award 2019

5 november 2019

Kaatsheuvel – Coachorganisatie ELANCE heeft de UNICEF Paul van Vliet Award 2019 gewonnen. De award, een initiatief van UNICEF Nederland en de Efteling, bestaat uit een geldprijs van 10.000 euro en een beeld van de Haagse kunstenaar Loek Bos. ELANCE, een organisatie die jonge vrouwen ondersteunt, wil met de prijs specifiek meiden die gevlucht zijn ondersteunen. Juryvoorzitter Paul van Vliet reikte de prijs uit in de Efteling. 

Paul van Vliet praat met vertegenwoordiger van ELANCE, de winnaar van de prijs

Paul van Vliet in gesprek met Yasmin van ELANCE

Paul van Vliet in gesprek met Yasmin van ELANCE

ELANCE Academy biedt verschillende programma’s aan voor (kwetsbare) meiden en jonge vrouwen in de randstad. Op maat gemaakt en passend bij diverse levensfasen. De 18-jarige Yasmin, oorspronkelijk afkomstig uit Syrië, is een van de meiden die door ELANCE gecoacht zijn. Tijdens de presentaties van de organisaties in de Efteling vertelde zij: ‘Toen ik in Nederland kwam, vond ik het lastig om vriendinnen te krijgen, omdat ik de taal niet sprak. Dankzij de hulp van ELANCE kon ik uiteindelijk zelfs de HAVO doen.’ Aytun Aydin, oprichter van ELANCE, noemt haar academy zelf een ‘Rolmodellenbureau’. ‘Het is met mijn verhaal begonnen als dochter van gastarbeiders. Nu zijn we zoveel verhalen verder, zoveel verhalen van meiden die ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken.’

‘Het mooie van deze organisatie vind ik dat zij er zijn voor jonge meiden die het nodig hebben’, zei de 16-jarige Tessa van het UNICEF Jongerenpanel, lid van de jury voor de award. ‘En vrouwen die weer op eigen benen kunnen staan, krijgen vervolgens een coachrol naar andere meiden. Geweldig.’

Doel van de UNICEF Paul van Vliet Award is om kinderrechten en de ontwikkeling van jongeren in Nederland te versterken. UNICEF wil dat alle jongeren zichzelf ontplooien, hun rechten kennen en hun talenten kunnen benutten. Cabaretier Paul van Vliet bedacht de prijs naar aanleiding van zijn 20-jarig jubileum als ambassadeur van UNICEF Nederland in 2012. De Efteling is mede-initiatiefnemer, omdat zij vindt dat alle kinderen het verdienen om net zo gelukkig te zijn als de Nederlandse kinderen die zorgeloos het park in Kaatsheuvel bezoeken. Samen met de Efteling is de award nu voor de zesde keer uitgereikt.  

Naast Paul van Vliet bestond de jury uit Olaf Vugts (de Efteling), Suzanne Laszlo (directeur UNICEF Nederland) en natuurlijk enkele jongeren: Tessa, Omran en Silke uit het UNICEF Jongerenpanel. De presentatie van het event was in handen van UNICEF-ambassadeur Renate Gerschtanowitz.