BN-ers ontbijten over ondervoeding

15 oktober 2019

AMSTERDAM - Een ontbijt over ondervoeding met UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam. Zij vertelt komende dinsdagochtend voor het eerst over haar ervaringen van haar reis naar Guatemala, waar ze dan net van terug is. Klaasje van K3, Zangeres Do, Holistik en enkele andere influencers zijn eveneens bij dit unieke ontbijt in Brasserie Van Dam - van Nicolette - om met elkaar in actie te komen tegen ondervoeding bij kinderen.

Nicolette van Dam ontmoet kinderen in Guatemala

Een ontmoeting met kinderen in Guatemala

Een ontmoeting met kinderen in Guatemala

Nicolette zag in Guatemala onder andere het 3-jarige meisje Melandra, dat door ondervoeding een ernstige groei- en ontwikkelingsachterstand heeft. Met 80 centimeter lengte is zij veel te kort voor haar leeftijd. Melandra is een levend voorbeeld van chronische ondervoeding. Bijna de helft van de kinderen in Guatemala heeft te kampen met chronische ondervoeding. ‘Het is hartverscheurend om te bedenken dat zo’n meisje haar hele leven achterstand houdt door de tekorten in haar eerste levensjaren’, zei Nicolette. ‘Goede voeding is van levensbelang, dat weten we allemaal. Daarom doe ik mijn uiterste best om deze kinderen te helpen, samen met UNICEF.’

Nicolette is tijdens de reis het veld in gegaan en heeft gezien wat ondervoeding voor gevolgen heeft bij kinderen. Ook zag ze wat UNICEF doet om deze kinderen en families te helpen. Ze bezocht een ziekenhuis waar ondervoede kinderen worden behandeld, ging op pad met lokale hulpverleners in de meest afgelegen gebieden en deed mee aan speciale kookworkshops voor moeders om gezonde maaltijden te leren maken. Eén van de belangrijke oorzaken van ondervoeding is dat kinderen wel veel voeding binnenkrijgen, maar veel te eenzijdig.

Het probleem van ondervoeding is wereldwijd verspreid: in totaal is 1 op de 3 kinderen slecht gevoed: te klein of te dun voor hun leeftijd, of juist veel te zwaar. Dat blijkt uit het lijvige onderzoek van UNICEF naar voeding onder kinderen, dat ook op 15 oktober uitkomt: het ‘State of the Worlds Children’.