Half jaar na cycloon lijden kinderen in Mozambique honger

16 september 2019

MAPUTO – Bijna 1 miljoen mensen in het noorden van Mozambique, waaronder 160.000 kleine kinderen, lijden onder voedseltekort, die naar de verwachting van UNICEF de komende maanden erger wordt. De noodsituatie is het directe gevolg van de verwoestingen door cyclonen Idai en Kenneth, die in maart en april overstromingen en verwoesting veroorzaakten. Tienduizenden mensen moesten vluchten en 780.000 hectare oogst ging verloren.

Meisje staat voor grote berg afval in kapot hotel

De mensen die in dit door de cycloon aangetaste hotel leven lijden aan ziekten als cholera

De mensen die in dit door de cycloon aangetaste hotel leven lijden aan ziekten als cholera

Het aantal kinderen onder de vijf jaar oud dat naar verwachting in de voedselcrisis terecht komt vanwege de verwoestingen zal de komende maanden toto 200.000 toenemen. Rond de 38.000 kinderen zouden ernstig ondervoed kunnen raken.

‘De verwoestingen in de landbouw door de cyclonen hebben de al hoge cijfers van ondervoeding verergerd’, zegt Marcoluigi Corsi, directeur van UNICEF in Mozambique. ‘Veel kinderen in de aangetaste gebieden hebben geen toegang tot de gezonde voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. Nu, zes maanden later, zijn de vooruitzichten nog somberder, aangezien we het magere seizoen ingaan. Er is veel meer hulp nodig!’

Voor de cycloon waren al 43 procent van de kinderen in Mozambique chronisch ondervoed. Het is een van de armste landen van de wereld en dus zijn er veel tekorten, die het kinderen bemoeilijken gezond op te groeien. Door ondervoeding lopen kinderen grotere risico’s om andere gezondheidsproblemen oplopen. Voor het eerst in jaren zijn er gevallen van Pellagra gerapporteerd, een ziekte die te maken heeft met tekort aan vitaminie B3. Inmiddels zijn er al 600 kinderen met de ziekte. Daarnaast wordt de komende maanden een toename van malaria en diarree verwacht, als altijd in deze periode. De al beperkte toegang tot gezondheidszorg wordt nog verder bemoeilijkt door de slechtere staat van de wegen in het komende regenseizoen.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO is de prijs van maïs gestegen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. UNICEF verwacht dat sommige families vanwege de voedseltekorten zullen kiezen voor het vervroegd uithuwelijken van hun dochters of voor kinderarbeid. Recente monitoring laat al zien dat het aantal kinderen dat trouwt stijgende is. Ook de leeftijd waarop de kinderen worden uitgehuwelijkt verandert: dat was altijd rond de 13 of 14 jaar, maar zakt daar nu onder.

UNICEF verzet veel werk om mensen te helpen herstellen van de cyclonen. Meer dan 735.000 kinderen onder de vijf jaar zijn gescreend op ondervoeding. Bijna 10.000 ondervoede kinderen hebben therapeutische voeding gekregen. Tenminste 100.000 mensen hebben een voucher gekregen om zelf hulpgoederen van te kopen. Daarnaast kregen 10.000 huishoudens een toelage per kind om extra voedsel te kopen. Ook ondersteunt UNICEF de mobiele klinieken die gezondheidszorg brengen naar afgelegen gemeenschappen.

‘De gevolgen van de twee cyclonen was heftig, maar nu begint het werkelijke effect van de ramp voelbaar te worden’, aldus James McQuen-Patterson, hoofd gezondheid en voeding van UNICEF Mozambique. ‘Ondervoede kinderen bereiken is complex. Het zal alleen werken als we de hulp goed coördineren.’ Tot mei 2020 is  102,6 miljoen dollar nodig.

Ook in Malawi en Zimbabwe is de nood hoog. Ongeveer 270.000 mensen, waaronder 129.600 kinderen heeft voedselhulp nodig om te overleven.