Bovenaan de bucketlist: het Noorderlicht zien

26 augustus 2019

Het Noorderlicht zien staat het vaakst op de bucketlist van Nederlandse vijftigplussers. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Panelwizard. Bijzondere belevenissen zoals het maken van een ballonvlucht of het rijden in een Formule 1-wagen scoren ook hoog.

Maar liefst 18 procent van de respondenten die aangeeft een bucketlist te hebben zegt zich in te willen zetten voor goede doelen, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk of het steunen van goede doelen. UNICEF Nederland, opdrachtgever van het onderzoek, wil dat percentage graag verhogen. Daarom start vandaag een campagne om mensen te informeren over de mogelijkheid UNICEF op te nemen in hun testament. 

In het onderzoek wordt reizen (het liefst naar verre bestemmingen) verreweg het meeste genoemd. 50 procent van alle genoemde wensen heeft betrekking op reizen. Reizen naar Australië, Canada, USA, China of het maken van een cruise of reis per camper zijn hierbij erg populair.

Naast deze ambitieuze reisdoelen staan veel kleinschaligere, persoonlijkere wensen op de bucketlists. Bijvoorbeeld het samenzijn met familie (kinderen, kleinkinderen, partner), een muziekinstrument leren spelen, het bereiken van het ideale gewicht of eten in een sterrenrestaurant.

Iets meer dan een kwart van de Nederlandse vijftigplussers heeft een bucketlist. ‘De groep ouderen tussen de 50 en 59 jaar blijkt het vaakst een bucketlist te hebben, met meer dan 32 procent. Onder oudere respondenten neemt dat aantal significant af’, laat het onderzoek van bureau Panelwizard zien, dat ruim 1000 ingevulde vragenlijsten verwerkte.  ‘Interessant om te zien dat met name de jongere ouderen heel bewust bezig zijn met het behalen van specifieke wensen in hun laatste levensfase.’