Basisschool De Vossenschans beste film van UNICEF Kinderrechten Filmfestival

28 juni 2019

Amsterdam - Tijdens de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski kreeg basisschool De Vossenschans uit Ter Aar de award voor Beste film. Zij maakten de film ‘Stoepkrijt’ over de rechten van gehandicapte kinderen. Basisschoolleerlingen uit heel Nederland hadden afgelopen schooljaar korte speelfilms over kinderrechten gemaakt voor het filmfestival. Tien groepen stonden in de finale.  

  Kinderen in bioscoop Tusschinski wachten vol spanning af op de prijsuitreiking

Een jury bestaande uit oa YouTuber Teun Peters koos de beste films

Een jury bestaande uit oa YouTuber Teun Peters koos de beste films

De jury, bestaande uit onder meer kinderboekenschrijver Jacques Vriens, zangeres Klaasje Meijer (K3), YouTuber/acteur Teun Peters en Rómeycia Valentijn (winnares Jeugdjournaalwedstrijd 2019), had een flinke kluif aan het bepalen van de winnaars. De juryleden vonden de film Stoepkrijt de beste kinderrechtenfilm. ‘Fantastisch om te zien hoe kinderen films maken over kinderrechten en hoe ze daarbij fantasie en humor gebruiken’, vertelt Klaasje, zangeres van de band K3. ‘Stoepkrijt sprong er echt uit. Geweldig hoe de kinderen de rol van juf hadden neergezet!’

‘Wat een verrassing dat we hebben gewonnen!’, zeiden de kinderen van basisschool De Vossenschans bij het in ontvangst nemen van de prijs. ‘We zijn superblij en trots. Het was dolle pret bij de opnames met filmcoach Jeroen. Iedereen bedankt voor het stemmen!’

Andere prijzen waren er voor: Gezond alarm van basisschool De Blokkendoos uit het Belgische Aartselaar voor de beste acteerprestatie. De film Kids switch van kinderopvang Partou uit Wierden had het Beste kinderrechtenverhaal en de Publieksprijs ging naar de film Humanji van basisschool Neel uit Roermond. Ook jurylid Rens Raemakers van D’66 liep tevreden de bioscoopzaal uit. ‘Op moderne manier wordt kinderen al op vroege leeftijd geleerd wat het belang van kinderrechten is! Ze leren de kinderrechten zelf direct toe te passen door middel van een video en zien ook hoe anderen datzelfde doen!’

Dit schooljaar namen leerlingen van Nederlandse basisscholen -en voor het eerst ook uit België- onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Kinderen uit bovenbouwgroepen konden aan het filmfestival meedoen door een mini movie, tekening of verhaal over kinderrechten in te sturen. De beste inzendingen kregen bezoek van een filmcoach voor een professionele verfilming van hun idee. Tot 1 juni jl. ging er iedere donderdag een kinderrechtenfilm live in première op YouTube. Het YouTubekanaal van het online filmfestival is met ruim 85 miljoen views en 92.000 abonnees een van de succesvolste educatieve videokanalen van Nederland. Dit schooljaar is Gezond Alarm, de kinderrechtenfilm van de Belgische school De Blokkendoos, de best bekeken film met meer dan een half miljoen views in slechts drie maanden tijd.